VINKASSEN

Nov

‘23

Sommelier

David Ekberg

Alt hvad du behøver til Jul.

Ligesom sidste år, har jeg valgt at november- og decemberkasserne bliver fyldt med vine, der passer til jul og nytår. I novemberkassen er der to friske og mineralske hvidvine, der passer rigtig godt til det kolde julebord med masser af fisk og skaldyr. 

Jeg har fundet tre vine, jeg selv kunne finde på at åbne juleaften, som alle har det tilfælles, at de er mere saftige og frugtdrevne, end dét mange traditionelt drikker til julemaden. Clos Bellane Valreas er en klassiker og én af mine favoritvine fra Rhônedalen. Valreas er den nordligste by i det sydlige Rhône og deres vine har en kølighed og elegance, der er helt fantastisk. 

Til den klassiske smag har jeg fundet en moden Rioja fra 2015, der er fyldig og rund på den bedste måde. Sødmen fra fadet fungerer rigtig godt til både rødkålen og de brunede kartofler, og så er der tilpas med tannin til at opretholde balancen. 

Land of Saints er Angela Osbornes lille negociant projekt i Californien, og hun er bare en gudsbenådet winemaker. Her er det et klassisk Rhôneblend med Grenache, Syrah og Mouvedre, men med hendes helt eget elegante touch og helt vildt saftig. 

Alle de røde vine fungerer i øvrigt fint til et udvalg af gode oste såsom en god lagret Morbier, Comte eller Manchego. Undgå gedeoste og blå oste og gå efter faste komælkoste og så med godt ristet mørkt brød til. 

Til risalamanden er der selvfølgelig LBV portvin fra Infantado. En altid sikker vinder. 

Rigtig glædelig jul herfra :-)

Mvh. David

1 fl.
Riesling trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Mosbacher
Pfalz
Tyskland
75 cl.
11.5%
Pris (1 fl.):
DKK 158

Om Vinen

Lækker, frisk og let Riesling lavet på en blanding af egne og købte druer fra Pfalz her nær grænselandet til Alsace. I vinhuset er vinen gæret og lagret på ståltank op til moderate 11,5% alkohol. Vinen indeholder 7 g/l restsukker, der først og fremmest balancerer det høje indhold af frugtsyre. Derfor opleveles den stadig overvejende tør og er af vinhuset også kategoriseret som "trocken". Aroma og smag Riesling-vine fra disse kanter er ofte lidt mere "tropiske" i deres udtryk end fra nordligere områder som f.eks. Mosel, og denne vældige flaske fra Mosbacher er ingen undtagelse. Foruden citrus og grapefrugt kan der dermed også anes et strejf af fersken og ananas, der klinger flot i den friske og let prikkende eftersmag. Super vin til fx stegte sild i tomatsauce, alm marineret sild, karrysild og kryddersild.

Om Producenten

Weingut Georg Mosbacher er et familieejet vinhus med 15 hektar vinmarker i subregionen 'Mittelhaardt' i Pfalz, hvor Sabine Mosbacher-Düringer og hendes mand Jürgen Düringer i dag styrer slagets gang på tredje generation. Vinhuset er trofast mod de klassiske drusorter, hvor Riesling som den dominerede drue bliver dyrket på mere end 80% af vinmarkerne. Det er da også netop Riesling, der er vinhusets store styrke og som ofte bliver omtalt i internationalt anerkendte magasiner i kraft af deres personlige og balancerede struktur, som er en flot komposition af krop og karakter. Foruden Riesling dyrker vinhuset også andre hvide druer, og 8% af det totale område er forbeholdt røde druesorter.

1 fl.
Sauvignon Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Rares Terroirs
Pays d'Oc IGP
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 100

Om Vinen

Sauvignon Blanc er den sikre vinder under solen og til frokostbordet, og denne klassiker fra Pays d'Oc i det sydvestlige Frankrig er ingen undtagelse! Frisk og imødekommende introducerer den sig en åben og venlig manér med sydlandske indslag à la honningmelon og fersken samt friske pift fra hvide forårsblomster, grapefrugt, citronskal og nyklippet græs. I smagen optræder den rund og frugtig men opnår en fin balance fra den friske, sprøde syre og et mineralsk indslag at runde af på. Rares Terroir er med andre ord en vin charmerende og ikke mindst inkluderende vin, hvor alle kan være med. Og så er den yderst velegnet til lettere retter med fisk og skaldyr, sprøde salater og en klassisk dansk smørrebrødsfrokost.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
Valreas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Clos Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

Kun på Clos Bellanes kan man lave sådan en vin her i det sydlige Rhône, hvor 50% Grenache og hele 50% Syrah fra højtbeliggende, økologisk dyrkede, kalkstensholdige marker er en af de væsentligste kilder til en imponerende struktur drevet af spændstighed og enorme elegance! Vinificering I vinhuset er 70% af vinificeret i ståltanke og cementtanke med de sidste 30% i gamle barriques. Vinen er ikke filtreret, og aftapningen er som alt andet i vinhuset foretaget blot ved hjælp af tyngdekraften. Aroma og smag I næsen mødes en fantastisk charmerende aroma af brombær, sødmefulde blåbær, sorte oliven, friskkværnet hvid peber samt et generøst pift af sydfranske krydderurter og et twist af våd asfalt. På ganen komplimenteres det hele af en virkelig elegant og fin struktur, der ikke blot sender ens tanker mod det nordlige Rhône men helt op mod Bourgognes Côte-d'Or, hvad angår simpell drikkeglæde og elegance. Det oplagte valgt til at bringe glæde og begejstring omkring juleanden.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien.

1 fl.
Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Ontanon
Rioja
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Det rusker lidt i gummerne, når du smager denne dybe og krydrede Reserva. Hurra for det - så ved vi, det er ægte Rioja! Ontañón Reserva er lavet på 95% Tempranillo og en smule Graciano dyrket ved Ebro-flodens venstrebred i det østlige Rioja. Og så har den tilbragt 24 måneder i såvel franske som amerikanske egetræsfade. Næsen er dermed stor og kompleks med kraftfulde sorte kirsebær, pibetobak, mørkristede krydderier, vanilje, røg og balsamico. Kakao og træ-noter følger på tungen, mens eftersmagen - under de mange lag - afslører en forbavsende ren og velkomponeret frugt-profil, der hænger ved og giver mod på mere. Dette er ikke en vinrevolution - blot et skoleeksempel i klassisk Rioja Reserva, når det er bedst! Super godt match til de mere sødmefulde elementer i julemaden.

Om Producenten

Bodegas Ontañón ejes og drives af familien Pérez Cuevas. Det intensive arbejde med at producere kvalitetsvine til rimelige priser er efterhånden blevet familiens varemærke. Kun de bedste druer klarer sig videre fra sorteringsbordet til pressen og her arbejdes der igen nænsomt, for at bevare masser af frugt og elegance. En gang i marken og igen to gange i vinhuset sorteres druerne i tilstræbelsen efter absolut perfektion. De udvalgte druer knuses så og nedkøles i fem dage (koldmaceration) inden gæringen, som holdes på maksimum 26 grader for at sikre den elegantest mulige aromaudvikling. Tempranillo og Garnacha lagres derpå separat i 18 måneder på nye, franske egetræsfade med varierende grader af ristning. Herefter sammenstikkes de to vine i store egetræsbeholdere for at hvile i yderligere 12 måneder inden aftapning.

1 fl.
GSM
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Land of Saints
Santa Barbara
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 310

Om Vinen

Med Land of Saints fra Central Coast ønsker Angela og Jason Osborne at vise, at vin fra Californien sagtens kan være vellavet, charmerende og personligt uden at koste en formue. Beviset er denne både krydrede, frugtintense og samtidig mundvandsdrivende charmeur lavet på ca. 35% Grenache, 40%. Syrah og 25 Mourvèdre (GSM)! Dyrkning og Vinificering Disse tre klassiske druesorter har i århundreder bevist, at de trives side om side nede i Sydfrankrig, men hvis det skal være helt ideelt, vil Syrah gerne have det lidt køligere end Grenache og i særdeleshed end Mourvèdre. Derfor dyrkes de hos Land of Saints på tre - hvad angår højde og jordbundsforhold - forskellige marker, der hver tilgodeser flest mulige af de respektive druers særbehov. Markerne og dermed druerne høstes således separat, og ca. 25% hele klaser indgår så i gæringen, der udføres af naturens egen gær og efterfølges af 11 måneders lagring på brugte franske barriques. Ved nymåne omstikkes de respektive vine så fra deres fade, og Osborne-parret går nu klar til at afgøre den præcise procentfordeling i det endelige blend. Aroma og smag Den færdige vin fremstår i et venligt skær med en kraftfuld, sødlig rød og blød frugt-aroma, hvor solmodne jordbær mingler med brombær og kirsebær tilsat et diskret krydret touch af tørrede blomster og lidt friske urter. Strukturen er, som den skal være i Santa Barbara: Frugtig og venlig men også langt mere letløbende og elegant end amerikanske vine flest. Samtidig er der troskab over for GSM-blendets franske aner: Med den medium-kraftig frugtsyre følger et bredt udvalg af sekundære smagsnuancer med en præcision, som minder mere om Rhône end de fleste af dens landsmænd. En virkelig sjov og anderledes vin med et mere frugtigt udtryk uden at den mister sin nerve. Måske den af de tre røde der gør sig bedst med flæskestegen og også den første jeg ville tage hul på i en drikkerækkefølge pga. den delikate frugt.

Om Producenten

Land of Saints er stadig et ungt projekt med Grenache-dronningen Angela Osborne som den mest berømte af de tre talentfulde winemakers, der har som deres fælles passion at lave charmerende, terroirdrevne og personlige vine fra små udvalgte terroirs i Californiens Central Coast uden at de må koste en formue. Og det er en krævende vej, de dermed har begivet sig ud på. For selvom disse vine heller ikke er decideret billige, er deres Rudolf Steiner-inspirerede tilgang og "low intervention" winemaking-stil normalt noget, man i Californien forbinder med langt dyrere vine: Her bruges således ingen kunstig gær, kun meget lidt SO2 efter gæring og ved flaskning og til sidst kun en let klaring - alt sammen for at bevare og fremelske mest muligt af druernes naturlige aromaer og særpræg. Dermed opnår Land of Saints-vinene generelt en charmerende frugtprofil og letdrikkelig struktur, alle kan forstå, mens de med små komplekse noter og mineralitet under overfladen alligevel formår at udfordre den kræsne connaiseur.

1 fl.
LBV
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Quinta Infantado
Porto
Portugal
37 cl.
18%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Quinta do Infantados LBV har lagret 3 år længere end deres klassiske vintage (ca. 5 år i alt). Dette sker i gamle store egetræsbeholdere, hvormed vinen opnår en større grad af oksidation/modning og gøres mere drikkemoden som ung end tilfældet er det for en Vintage, dog stadig med friske frugtnoter, der kan føres tilbage til druernes høje kvalitet. I glasset følges en mørk rubinrød farve af en charmerende aroma, der både indebærer solbær, kirsebær, kaffe, blommer og chokolade. Smagen er intens og kraftfuld med bløde smagsnuancer af boysenbær, solbær, chokolade og med en snert af tannin. Sidstnævnte giver lidt bid tager flot toppen af den oplevede sødme, der nødvendigvis følger med Portvin. LBV ( Late bottled Vintage ) er designet til at kunne drikkes med det samme da fadlagringen udvikler vinen hurtigere en den klassisk flaskelagring ved Vintage Port. Flot og klassisk match til f.eks. chokoladekager og i særdeleshed ris a la mande med kirsebærsovs

Om Producenten

Quinta do Infantado har altid gået forrest med innovation indenfor den meget historiske og konservative verden af portvin. I stedet for, som traditionen forskrev, at sælge druerne til de store producenter var de blandt de første små vingårde til i 1979 selv at begynde aftappe vinene på gården. De er også blandt de første, der for alvor implementere økologi i Douro-området, nærmere bestemt det lille Gontelho-distrikt kendt for nogle af de absolut bedste marker for rødvin og portvin. Ikke alle marker er dog endnu sertificerede og det samme gælder derfor vinene. I alle tilfælde er Quinta do Infantado garant for en bæredygtig tilgang til vinproduktionen, der sikrer en altid høj kvalitet i deres vine. Også i kælderen agerer de i dette portvinshus en smule atypisk, da de ikke jagter sødme og ekstraktion men snarere søger efter balance, struktur og ikke er bange for at give vinene et nærmest tørt præg. Her er med andre ord portvin med terroir.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER