VINKASSEN

Mar

‘24

Sommelier

David Ekberg

Forår i luften

Denne månedskasse spirer af forår, og friske vine der leverer på saftighed og elegance. Årstiden byder på masser af sarte grøntsager og lyst kød. Vinene kan også bruges i forbindelse med påsken, der jo også er lige rundt om hjørnet. 

Jeg har fundet en klassisk Aligoté fra Bourgogne, der er fantastisk til når de første hvide asparges kommer op af jorden. Syren i Aligoté håndterer den bitterhed, der er i asparges rigtig godt.

Rueda er ved at blive et rigtig populært område, og jeg tror det er fordi man kan finde virkelig flotte vine, der i den grad er til at betale. Isasa laver en klassisk Verdejo, som har en dejlig naturlig frugt med lidt eksotiske noter og frisk syre.

Jeg har også fundet nogle lækre lyserøde bobler fra Alta Alella i det nordlige Spanien, som er lavet på Champagne metoden, og som vil gøre sig rigtig godt til nogle friske skaldyr. 

De tre rødvine i kassen er alle frugtdrevne og rigtig saftige.
Der er selvfølgelig en Beaujolais, men fra en af de mest talentfulde producenter i området og som er en vin der fortjener lidt fokus.

Der er en ægte charmetrold af en Pinot Noir fra det kølige Marlborough i New Zealand, som byder på lys hindbær/jordbær-frugt - perfekt til f.eks. de kødfulde retter på påskebordet eller til lam, der serveres med nye kartofler og nye grøntsager.

Til dem der godt kan lide lidt tanniner har jeg fundet en virkelig lækker Langhe Nebbiolo fra Piemonte, der stadig er utrolig saftig og lige til at gå til. 

God fornøjelse.
Mvh. David Ekberg, Sommelier

1 fl.
Aligote
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Vincent Bouzereau
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 189

Om Vinen

Lækker Aligoté produceret fra to flade parceller i Meursault. Den ene - tilplantet i 1950'erne - har Vincent Bouzereau arvet fra forældrene. Den anden har han selv købt og tilplantet med Aligoté i 1990'erne, og sammen giver de altså denne sprøde, vildgærede og dog smukt kontrollerede hvidvin, som bedst nydes i sin friske ungdom som aperitif eller kolde skaldyrsretter. Vincent Bouzereau arbejder bæredygtigt i vinmarkerne, alt høstes ved håndkraft, og igen deles frugten så i to: 50% lader han således gære i ståltanke for at overføre mest muligt af druernes frugt og friskhed til den færdige vin. De andre 50% gæres på traditionel burgundisk manér i brugte egetræsfade, hvor de bundfældne gærrester og den langsomme mikrooxidering øger vinens volumen og aromatiske kompleksitet. Vincent udnytter alene naturens egen gær og søger dermed at afspejle stedets særpræg og 'terroir' på ærligste vis. Vinen gennemgår dernæst en kort lagring og evt. en nænsom filtrering (afhængigt af årgangen) inden den hældes på flaske og frigives den efterfølgende sommer. Aligoté som denne skal nydes for sin livlighed og primær-frugtede charme. I næsen kommer den til udtryk i saftige citroner, friske æbler, anis og lidt ristede hasselnødder. På tungen er den slank, saftig og atletisk med fine sarte frugtnoter, en let dirrende syre og en frugtbåren afslutning. Prøv den med de første hvide asparges med en frisk klassisk vinaigrette med æg og kapers.

Om Producenten

Vinmager Vincent Bouzereaus oldefar, Edme Bouzereau, var tidligere leder af Château de Meursault, og Bouzereau har siden da udgjort et af de mest anerkendte navne i denne del af Bourgogne. Siden har familien stille og roligt opbygget en fornem portefølje af vinmarker i området. Vincents hustru Aline stammer også fra en familie med vinmæssig baggrund i Volnay, og med deres samlede børneflok skulle fremtiden for dette domaine dermed være sikret! Når man besøger familien i Meursault, er der en rigtig god chance for at finde Vincent ude i markerne. Han arbejder stadig selv benhårdt for at bevare og få det maksimale ud af dette unikke terroir, og dét på den mest naturlige måde. Vinenes stil er klassisk - der er fokus på renhed og på bedst muligt at vise det hver vins respektive terroir. I kælderen hos Bouzereau arbejder man udelukkende med det naturlige gær, alle vine lagrer ca. 12 måneder i egetræsfade (15-30% nye), og de filtreres ikke. Alt i alt en række af smukke, klassiske vine fra nogle af Côte de Beaunes mest eftertragtede marker.

1 fl.
Verdejo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Isasa
Rueda
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Vindistriktet Rueda står for nogle af spaniens flotteste hvidvine på Verdejo-druen, der charmerer med tropisk frugt men får hjælp til at tæmme dem fra friske urter eller i hvert fald associationen dertil. Alt dette finder du også i denne sprøde hvidvin fra Isasa - en filial af det velrenommerede Bodegas Ontañón. Kun de bedste druer bliver udvalgt og bliver presset nænsomt. Gæringen foregår langsomt i temperaturstyrede tanke og herefter ligger vinen på bundfaldet i 3 måneder for at trække så meget smag ud som muligt. Vinen er fyldig og aromatisk med noter af både tropiske frugter, hvide blomster citrusfrugter, friske urter og et strejf af fennikel. På ganen er vinen frisk, frugtagtig og meget elegant med en behageligt frisk frugtsyre og en blød, indbydende finish. En vin der med din lidt olierede frugt er rigtig velegnet til fx de forskellige slags sild der bliver serveret ved de danske højtider.

Om Producenten

Det er Bodegas Ontanon der står bag ved vinene fra Isasa, og det er virkelig et spændende projekt som formår at have en flot rød tråd gennem alle deres forskellige projekter. Bæredygtig produktion og høj kvalitet er altid nøgleord og selv om der laves rigtig meget vin, har de 100% kontrol med alle marker.

1 fl.
Mirgin
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 198

Om Vinen

Mourvèdre-druen, der i Spanien er kendt som Monastrell går her i det nordlige Catalonien under navnet Mataró. Navneudfordringen til trods er dens eksistens dog det hele værd og giver en smagsoplevelse af symfoniske dimensioner - flot balanceret og med en dejlig elegance. Således ejer Pujol-Busquets fra Alta Alella nogle af de bedste og mest mineralrige marker nord for Barcelona. Særligt rige er de på granit og sand, hvilket holder udbytterne nede og friskheden oppe. I vinhuset har druemosten gennemgået 5-6 timers samvær med drueskallerne, inden den hældes fra og naturligt gærer i ståltanke. Andengæring er herefter tilvejebragt i flasken, hvor vinen har lagret 15-27 måneder (Reserve) alt efter degorgeringsdatoen. Her er ingen restsukker, ingen dosage og absolut minimalt brug af SO2. Når vinen hældes i glasset, opstår en delikat duft af solbær, jordbær, violer, saltmandler og pivfriske pichonæbler. På tungen går elementerne igen med stor elegance. Strukturen er frisk, tør og saftig med fine små bobler, som igen er flot integreret i den delikate frugtsmag. MIrgin Rosé er en oplagt Cava til forårets forlystelser eller blot til hygge på terassen. Derudover kan den både matche salater, fisk/skaldyr og lyst grillet kød.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. Begge er vokset op i Allela omegn og vendte - efter at et halvt liv, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden - tilbage deres hjemegn for at opkøbe marker i slut 90'erne. De første vine fra de 12,5 hektar blev fremstillet i 2001 - siden er det kun gået én vej, og vinene er i dag er finde på toprestauranter i bl.a. New York. Alta Alella arbejder i høj grad med den traditionelle Alella-drue Pansa Blanca samt mindre mængder af internationale sorter og endda den glemte Mataró (Monastrell), som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlusens rasen i Europa sidst i 1800-tallet. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer, som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk og biodynamisk landbrug.

1 fl.
Beaujolais Villages
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Domaine de la Madone
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Fra vinmarker i de maleriske landsbyer i Beaujolais kommer denne saftige, bløde og frugtfyldte vin, der kalder på at blive nydt i uformelle rammer i festligt lag. Vinen er - forventeligt for rød Beaujolais Villages - lavet på 100% Gamay. Den er lavet i en drikkevenlig stil, der dog ikke skal forveksles med Beaujolais Nouveau. Her er mere struktur og også en større kompleksitet, hvilket gør, at den snildt kan holde og også udvikle sig positivt i 3-4 år i flasken. På et tidspunkt skal dog den drikkes, og hurra for det! I glasset fører den sig således frem i en rubinrød farve med et pink skær, der matcher den lette og bærfyldte aroma af skovjordbær, hindbær, kirsebær og tørrede blomster. På tungen er den blød og relativt fyldig for Beaujolais. Den har en diskret tanninstruktur og en behagelig syre, som gør den til en meget letdrikkelig vin, der dog også kan bruges i lettere madsammenhænge. Vinen er således perfekt til at nyde i forårs- og sommermånederne, hvor den vil være en fantastisk ledsager til en let frokost eller en picnic i det grønne. Den vil også være en ideel vin til at ledsage kylling eller sågar til en let osteanretning.

Om Producenten

Domaine de la Madone ligger i Fleurie på terroiret "Madone" som er en lokal betegnelse for et sted med stort terroir og bio diversitet. Domainet råder over 17 ha og alt foregår manuelt, så man får mest ud af druematerialet.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Palliser Estate
Marlborough
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 378

Om Vinen

100% Pinot Noir fra små mængder af frugt fra nye Bourgogne-kloner sammensat med de gamle kloner tilføjer en anderledes og meget spændende dimension til denne Estate Vin fra Palliser i Estate, der fra 2020-årgangene har fået alle markerne økologisk certificeret her i det lille men altid kvalitetsgarante Martinborough. Alle kloner blev vinificeret separat, og ved den endelige sammenstikning efter 10 måneder i nye og ældre franske egetræsfade fremkom denne dejlige, naturgærede Pinot Noir, som aftappes med en lav tilsætning af sulfitter for i at stibilisere vinen uden i deres øjne at ødelægge den. Den endelige vin har en dejlig klar farve med mørkerødt skær. I aromaen resulterer vinmarker af forskellig alder i en komplet profil med lag af røde bær, herunder jordbær, boysenbær og blommer samt fine ristede krydderier og et hint af dugrisk skovbund. Smagen på tungen er koncentreret med sødmefuld frugt på den ene side og en saftig, vibrerende frugtsyre, der på den anden side modsvarer den gode vægt. Nedenunder bidrager egetræet struktur i form af nænsomme men nævneværdige tanniner samt en lidt krydret og ellers flot afdæmpet karaktér. En vin der helt klart fortjener mad og hvis man kigger imod Bourgogne mad går man ikke helt galt i byen. Jeg er selv mere og mere til lette og saftige vine, og jeg kunne sagtens drikke den her til påskelammet hvis man bruger nogle af de lettere udskæringer som chops og mørbrad.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig!

1 fl.
Langhe Nebbiolo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Brandini
Piemonte
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 259

Om Vinen

Elegant, silkeblød og nærmest "Burgundisk" raffinement i sin karakter, er denne Nebbiolo en sand fornøjelse med sin fortryllende duft af roser og forfriskende frugt. Den er udtryksfuld og intens både i sin duft og smag, med noter af saftige røde kirsebær, vilde roser, jordbær og livlig blodappelsin, krydret med undertoner af violer, pebermynte og frisk jordbund. Let og middelvægtig på ganen, afrundet med en opfriskende syre og fintkornede tanniner. Dette er essensen af Nebbiolo-druen, La Morra-området og producentens karakteristiske stil - en vin, der vil forføre enhver Nebbiolo-entusiast, især dem der sætter pris på den lette, luftige og lysende stil. Dette mesterværk er skabt udelukkende af 100% Nebbiolo druer, der kommer fra flere forskellige vinmarker inden for Barolo subzonen "La Morra." Dette område er kendt for at give Nebbiolo en mere let og aromatisk karakter, hvilket Brandinis Langhe Nebbiolo naturligvis bærer i sig, samtidig med at den afspejler producentens personlige præg. Den her vin kan i virkeligheden matches til rigtig mange ting, men hvis man har overskud til det, så prøv at lave hjemmelavede ravioli med fint hakkede svampe og skalotteløg. Når de er kogt al dente glaseres de ind i gyldent smør med salvie og eventuelt lidt trøffel.

Om Producenten

Du er måske stødt på hende i forbindelse med de spekakulære vine fra Sorì della Sorba, hvor hun og hendes celebre husbond Carlo Mondavi producerer nyskabende Piemonte-vin blottet for kompromiser. Her gælder det så Giovanna Bagnascos livsværk, som hun har opbygget med sin søster Serena; Agricola Brandini fra Barolo-kommunen La Morra. Med en passion for kvalitet og en dybfølt respekt for naturen har de skabt en bemærkelsesværdig samling af vine, der vidner om deres dedikation til både bæredygtighed, tradition og vinøs præcision.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER