VINKASSEN

Apr

‘24

Sommelier

David Ekberg

Californien

I denne måned zoomer vi ind på et af de hotteste vinområder i verden, nemlig Californien. Det store område er mere mangfoldigt end de fleste. Her finder man vine fra helt kølig Chardonnay og Pinot Noir ude ved kysten til tunge og fadlagrede Cabernet's fra sydøst vendte skråninger i Napa. 

Jeg har virkelig fået øjnene op for mange af de "moderne" og kølige vine fra Californien, men samtidig synes jeg også, at de lidt mere fyldige og klassiske vine, fortjener en lille hyldest, for det er på grund af dem, at området har fået den status, det har i dag. 

Personligt synes jeg, at de hvide vine herfra er bedst når de er på Chardonnay. Derfor har jeg valgt to forskellige og endda ret så forskellige. I den prisvenlige ende af skalaen har vi Backhouse, der er en del af et større foretagende og de store mængder gør, at man kan producere fremragende vine til meget rimelige priser. I den anden ende af skalaen finder vi Matthiasson og deres Lindavista enkeltmark Chardonnay, som kommer fra en af de køligste marker i Napa Valley. De amerikanske Chardonnay's er fantastiske madvine, og jeg bruger dem ofte med cremede supper f.eks. kartoffel/porre eller med et stykke smørstegt fisk med nye kartofler og Hollandaise. 

Fra en af de bedste kvindelige winemakers i verden har vi en saftig Pinot Noir fra Land of Saints. Der er selvfølgelig også en frugtig Zinfandel fra Zedar Rock Cellars. De frugtige og saftige vine fra Californien kan bruges sammen med lyst fjerkræ, pastaretter eller rørt tatar med fritter. 

Når man siger Californien er man også nødt til at sige Cabernet Sauvignon og her har jeg fundet en ret saftig sag fra Morgan Bay, der er dejlig druetypisk men samtidig let drikkelig. 

Den sidste vin i kassen er en sjov og meget unik vin; Horseshoes and Handgranades, hovedsageligt bestående af Syrah med en smule Cabernet Sauvignon og Merlot. Faktisk kommer druerne både fra Oregon og Washington, men André Hueston Mack, som står bag vinen, er fra Californien og arbejdede i mange år som Chefsommelier på The French Laundry i Napa Valley, som er en af verdens absolut bedste restauranter. Vinen er som den lyder: en power vin, der især er glad for at blive parret med det røde kød.

Velbekomme!
David Ekberg, Sommelier

1 fl.
Chardonnay Linda Vista Vineyard
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Matthiasson
Napa Valley
USA
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 440

Om Vinen

Chardonnay er ifølge Steve Matthiasson en af de sværeste druer i Californien: Det handler om balance mellem umodenhed og overmodenhed i druerne, som han desuden gerne vil give en stringens og mineralitet - nogle af Chardonnays største kvaliteter ifølge ham. Alt det finder du heldigvis i denne vin, der er højt elsket blandt vinkyndige anmeldere og sommelierer og som især udfolder sit potentiale i selskab med mad. Linda Vista Vineyard er beliggende i det vestlige Oak Knoll, et af de klassiske steder for chardonnay i Californien. Faktisk var det chardonnay fra naboen, der vandt ’Paris Tasting’ i 1976, hvor Californien for første men ikke sidste gang satte de traditionsbundne franskmænd til vægs, og Heller ikke hos Matthiasson overlades noget til tilfældighederne: Linda Vista Vineyard høstes af intet mindre end fem omgange, hvoraf første badge bidrager med syre, stringens og mineralitet og de sidst høstede med fylde, krop og en kæmpe kompleksitet. I vinhuset presses så de drueklaser, saften gæres ved det naturlige gær og lagres så i neutrale, gamle egetræsfade. Her omrøres ca. halvdelen af fadene med jævne mellemrum (battonage), mens ca. 40% af fadene gennemgår malolaktisk gæring uden filtrering ved aftapning. Er man til smørfed, vaniljedrevet chardonnay, er dette ikke det ideelle valg: Matthiasson Chardonnay handler om renhed, friskhed og moderat alkohol - en vin, der smager af, hvor den gror, og ikke hvordan den er blevet behandlet kælderen. Den underspillede duft afslører på den baggrund nuancer af bl.a. grønne æbler, melon, honning, fersken og appelsinskal, mens smagen handler om renhed og den silkebløde struktur. Den fine syre gør vinen læskende og elegant, og den ene tår afløser den anden, indtil bunden af flasken desværre alt for hurtigt viser sit drilske ansigt.

Om Producenten

Steve Matthiasson er først og fremmest landmand, og ud af hans arbejde i markerne kommer der noget fantastisk vin. I sine unge år studerede han filosofi men var besat af at dyrke grøntsager og lave mad, og færdig med filosofi blev han da heller aldrig. Hans filosofiske tanker om et etisk ansvar for hinanden og naturen fulgte ham på sin videre færd, da han i stedet fandt arbejde hos et konsulentfirma indenfor økologisk landbrug. I 1999 var Matthiasson med til at skrive bogen/manualen for økologisk landbrug i Californien, og han elsker stadig arbejdet som konsulent med andres udfordringer i deres marker. Siden 2003 har hans primære fokus dog været på familiens egne marker og vine, som han har passet lige siden. Dette gør han så godt, at han i 2014 blev kåret af John Bonné (San Francisco Chronicle) til årets vinmager i Californien. Matthiassons vine er altid forfriskende og komplementerer maden på tallerkenen på fornem vis. Stilen er fremadskuende og med til at tegne fremtiden for californisk vin langt fra stereotype Zinfandel, Chardonnay og Pinot Noir osv. Her laves bl.a. ren Pinot Meunier, Ribolla Gialla og Refosco som man ellers skal helt ud til de mindste, niche-prægede producenter langt fra de store appellationer i Frankrig og Italien for at finde i deres rene stil.

1 fl.
Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Backhouse Wines
Californien
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Elegant, rund og dog sprælsk Chardonnay fra Sonoma County, der er gæret i ståltanke for at bevare friskheden, inden den er hældt på egetræsfade til en nænsom modning gennem 6 måneder. Resultatet er en vin, der år efter år præsenterer sig med en flot gylden farve og masser af friskhed. Duften er således domineret af hvide blomster, honningmelon, fersken og citron og først afslutingsvis et strejf af karamel og vanilje fra fadet. Smagen er tilsvarende ren, elegant og har en behagelig syre og mineralitet, der giver en friskhed sjældent set i californisk chardonnay i dette prisleje.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Pinot Noir Central Coast
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Land of Saints
Californien
USA
75 cl.
13.1%
Pris (1 fl.):
DKK 310

Om Vinen

Det er overordentligt vanskeligt at komme uden om Pinot Noir, når man som winemaker-trioen bag Land of Saints arbejder med kølige terroirs i og omkring Californiens Santa Barbara County. Derfor er denne charmerende vin selvfølgelig også en del af portføljen: Et stk. frisk og dejlig Pinot Noir, der dyrkes bæredygtigt og høstes fra 3 forskellige vinmarker, hhv. Edna Valley Vineyard og Arroyo Grande i San Luis Obispo samt et parcel nede i Santa Barbaras lidt køligere Santa Maria Valley. Fra sidstnævnte følger 20% af de hele klaser med i gæringstankene, mens frugten fra de andre to marker afstilkes straks efter ankomst til vinhuset. Efter gæringen (altid med naturgær) fortsætter rejsen for de tre plots hver for sig med 11 måneders lagring i neutrale franske egetræsfade (223 liter). Først her foretages det endelige blend i ståltanke, hvor den hviler indtil første fuldmåne og tappes på flaske ganske ufiltreret. Aromaen i den færdige vin er køligt krydret og lægger sig i den renere og mørkerøde side af Pinot Noir-druens frugtspektrum, der bl.a. byder på friske rosenblade, saftige sorte kirsebær og enebær samt regnvåd skovbund og måske et lille brombær at slutte af på. Samtidig er smagen rank, spændstig og saftig på næsten europæisk og dog helt sin egen manér, der ligger langt fra de mere klichéfyldte marmelade-Pinot'er, Californien også tit associeres med.

Om Producenten

Land of Saints er stadig et ungt projekt med Grenache-dronningen Angela Osborne som den mest berømte af de tre talentfulde winemakers, der har som deres fælles passion at lave charmerende, terroirdrevne og personlige vine fra små udvalgte terroirs i Californiens Central Coast uden at de må koste en formue. Og det er en krævende vej, de dermed har begivet sig ud på. For selvom disse vine heller ikke er decideret billige, er deres Rudolf Steiner-inspirerede tilgang og "low intervention" winemaking-stil normalt noget, man i Californien forbinder med langt dyrere vine: Her bruges således ingen kunstig gær, kun meget lidt SO2 efter gæring og ved flaskning og til sidst kun en let klaring - alt sammen for at bevare og fremelske mest muligt af druernes naturlige aromaer og særpræg. Dermed opnår Land of Saints-vinene generelt en charmerende frugtprofil og letdrikkelig struktur, alle kan forstå, mens de med små komplekse noter og mineralitet under overfladen alligevel formår at udfordre den kræsne connaiseur.

1 fl.
Horseshoes and Handgrenades
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Mouton Noir
Oregon
USA
75 cl.
13.7%
Pris (1 fl.):
DKK 260

Om Vinen

André Hueston Macks bud på The American Red Wine hovedsageligt bestående af Syrah fra det sydlige Oregon kombineret med en smule Cabernet Sauvignon og Merlot fra Red Mountain Washington. Oregon- og Washingtonvinene holdes adskilt i ståltanke efter lagring på egetræsfade, blandes så løbende ved aftapning. Dermed opnås noget så sjældent som Non Vintage-rødvin. Overraskende elegant aroma med hindbær, brombær, kirsebær og hvid peber. Frisk rød frugt i smagen med finkornede, bløde tanniner, lakrids, kaffe og granatæble i eftersmagen.

Om Producenten

Mouton Noir er grundlagt i 2007 af André Hueston Mack, tidligere chefsommelier på The French Laundry i Californien og siden Per Se i New York. Det startede som et lille garageprojekt, der skulle forsyne små restauranter i New York med unikke vine fra Oregon. Mouton Noir drives som négociant, hvor André Hueston Mack køber druer fra små vinbønder i Oregon, som han har lært at kende gennem sine år som sommelier, hvor han konstant jagtede små unikke vine fra hele verden. I Europa har vinene indtil videre kun været tilgængelige på MonVinic i Barcelona, men nu kommer vinene til Danmark. Mouton Noir er også et livsstilsprojekt inspireret af bl.a. skateboarding, punk og hip hop, hvilket ses tydeligt i vinenes navne og etiketter.

1 fl.
Zinfandel
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Cedar Rock
Californien
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Hos Cedar Rock høster de tidligere end de fleste andre Zin-producenter. På den måde får man dels en mere moderat alkoholprocent, dels en mere saftig vin, uden det lægger en dæmper på aromaen, som i vores optik netop er, hvad der giver Zinfandel-druen dens særlige charme. Sæt næsen for glasset, og mærk dermed på egen krop, hvordan det nærmest vælter op med duft af friskplukkede brombær, modne jordbær, hindbærmarmelade og peber, mens et let twist af sødmefulde krydderier holder sig delikat i baggrunden. På tungen er Cedar Rock slank med masser af smagsintensitet og en diskret men charmerende frugtsødme. Dertil kommer en - for druetypen - frisk syre, der kaster energi, liv og glade dage over smagsoplevelsen.

Om Producenten

Rutherford Wine Company er en familiejet vinproducent, der står bag vores tre serier Lander-Jenkins, Morgan Bay og Cedar Rock. Mens disse serier tilhører forskellige prisklasser, produceres de ud fra den samme filosofi og ikke mindst de samme marker langs det berømte Silverado Trail i Rutherford AVA. Alt arbejde i marken forgår ud fra et natur- og miljøbevidst fokus, og de producerer nogle af de mest klassiske californiske vine med et fantastisk forhold mellem pris/kvalitet.

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Lander-Jenkins
Californien
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Cabernet Sauvignon har i mange år været den mest populære drue i Californien, og denne vin fra Lander-Jenkins står som en arketypisk skildring af, hvorfor! Vinen er baseret på Cabernet Sauvignon udvalgt fra flere vinmarker, herunder Napa Valley. Efter gæring har vinen lagret 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade, hvormed den opnår en del af den krydrede sødmefuldhed, der har gjort californisk Cabernet så berømt i første omgang. Aromaen er således rig på fyldige røde bær, solbær, skovbund samt vanilje, ristet kokos og mokka fra fadlagringen. Smagen er herlig - fyldig men ikke fed - og pakket med en intens rød frugt og en lang, silkeblød eftersmag.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER