VINKASSEN

Aug

‘24

Sommelier

David Ekberg

Kloden rundt

I august-kassen skal vi helt ud i kanten af verdens hjørner og smage på sjove og spændende vine fra hele verden. 

Vi starter i Sydamerika med en fed Chardonnay, som passer godt til cremede supper eller fede fisk på panden eller grillen.

Vi flyver over Atlanterhavet til Sydafrika hvor Chris Alheit laver nogle af verdens bedste vine på Chenin Blanc. Here after here er lavet med et frisk touch og er en meget allround vin, men prøv den fx med cremede oste på ged eller ko.

I Adelaide Hills laver Shaw + Smith nogle af de allerbedste cool climate vine i Australien og du får deres bestseller på Sauvignon Blanc med i august-kassen. Fuldstændig ren og klassisk i udtrykket, og hvis man ikke vidste bedre, ville man tro at vi var lige midt i Loire.

Vi tager en smuttur op til New Zealand, hvor der er en Pinot Noir fra Central Otago, som er super saftig og virkelig elegant.

Vi skal også til Spanien, hvor Muga laver nogle herlige fyldige vine, der passer godt til sensommerens grillaftener.

Vi slutter i Nordamerika for at slutte cirklen, hvor Lander-Jenkins laver en fremragende Cabernet Sauvignon, hvor frugt og saft og kraft bliver forenet i noget skøn gæret druemost. 

Rigtig god fornøjelse!
Mvh. David Ekberg, sommelier 

1 fl.
Ampakama, Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Casa Montes
San Juan
Argentina
70 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% Chardonnay på håndplukkede druer, hvilket i sig selv er lidt af en sjældenhed i Argentina men altså ikke på disse mindre marker i San Juan-provinsen. For at bibeholde vinens friske stil er den udelukkende vinificeret i ståltanke. Dernæst er den filtreret og tappet på flaske, hvor den er hvilet et halvt års tid inden den er vurderet klar til frigivelse. Effekten er en frisk og harmonisk vin med et kraftfuldt frugtpræg af ananas, fersken, citrus og kamille. Smagen er frisk og saftig med en blød og harmonisk eftersmag.

Om Producenten

Casa Montes er grundlagt i 1992 af den spanske emigrant Don Fransisco Montes fra Andalusien. Markerne er placeret i Tulum-dalen ved brederne af San Juan-floden ca. 700 meter over havets overflade. Her er den årlige gennemsnitstemperatur 17 grader, men om sommeren er +40 grader ikke usædvanligt, hvorfor kunstvanding med smeltevand fra Andesbjergene er en nødvendighed. Den høje beliggende er vital for vinenes kvalitet, da de varme dage her afløses af kolde nætter, hvilket er med til at give vinene en flot naturlig syre, der gør dem friske og saftige. Her 20 år efter grundlæggelsen er Casa Montes i dag kendt som en af Argentinas sikreste kilder af fornemme vine til yderst fornuftige priser.

1 fl.
Hereafterhere, Chenin Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Alheit Vineyards
Western Cape
Sydafrika
70 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 299

Om Vinen

Mens koncentrationen fra enkeltmarksvinene udebliver, er Hereafter Here til gengæld noget af det fineste, mest delikate, vi har oplevet Sydafrika præstere. Det er de unge stokke, der står bag vinen, og det er både med det formål at fremtidssikre de næste mange års produktion men også for at kunne sætte en helt specifik retning for vineriet. Her optæder Chenin Blanc således i dens reneste form, og når man først har fået øjnene op for hvad de kan præstere, er det svært at lade være at kigge i den retning. Selvom Hereafter Here er billigere end dens søskendevine fra Alheit, er metoderne og ambitionerne intakte: Kun de bedste klaser får lov at komme hele vejen med til vinhuset, hvor mosten presses nænsomt ned i hhv. gamle foudres, barriques og cement-æg, inden gæringen (naturlig gær) kan begynde. Hele gæringen varer i ca. to måneder, og herefter bliver vinen liggende på bundfaldet i 12 måneder. På dette stadie filtreres den og lagres så yderligere 6 måneder, inden den flaskes. Både duft og smag er fyldt med friske urter, appelsinblomster, saftige æbler, pærer og sågar regnvåde sten. Frugten er bærende, men under overfladen ligger en insisterende syre og også en smule klassisk Chenin Blanc-bitterhed, der giver den kant og potentiale. Eftersmagen er overraskende lang og afslører større koncentration, end man umiddelbart skulle forvente. Chenin Blanc som denne kan uden problemer nydes, mens du går og laver mad eller når du bare trænkger til et (godt!) glas hvidvin. Derudover er det helt klart også en madvin, der fortjener at man gør sig lidt umage. Gør man det, bliver man så virkelig også belønnet: Generelt er denne type vin fantastisk med de ting andre vine slås med. Fx sådan noget som hvidskimmeloste, der jo har det med at dukke op på ethvert ostebord. Også forskellige former for gedeost eller ferske retter med salt og urt. Det kunne fx være en nordisk version af Ceviche med saltet torsk, grov sennep, rapsolie og æbletern, pyntet med kørvel og brøndkarse.

Om Producenten

I 2011 lancerede Suzaan og Chris Alheit deres forste årgang af Cartology - deres pendant til en "villages"-vin i Bourgogne, bortset fra at druematerialet især er Chenin Blanc og markerne ligger i Western Cape i Sydafrika. Fra den dag har Alheit været et af de mest omtalte på det afrikanske kontinent. For Chris har passionen for at lave vin altid været til stede. Således nåede han næsten hele verden rundt i lære hos nogle af de bedste producenter, inden han og også Suzaan vendte tilbage til hjemlandet med ambitionen om at lave de bedste og mest unikke vine i Sydafrika ud fra følgende kriterier: Vinene kommer altid fra gamle, "dry farmed" vinstokke. Altid fra højt placerede, køligt beliggende marker. Og altid med inspiration fra naturens egne processer, både når det kommer til dyrkningsmetoderne i marken og gæringsmetoden i kælderen. På få år er disse vine begyndt at bide Eben Sadie i haserne, hvad angår titlen som de mest eftertragtede i Sydafrika. Det sker takket være deres ekstremt terroir-drevne stil med en fantastisk energi, råstyrke og renhed, som i vores optik har resulteret i nogle af de bedste hvide "madvine" uden for Bourgogne!

1 fl.
Sauvignon Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2023
Shaw + Smith
Adelaide Hills
Australien
70 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

Adelaide Hills ligger højere, er mere vindeksponeret og derfor køligere end de omkringliggende Barossa Valley og McLaren Vale. Dermed opstår muligheden for at lave rank og flot hvidvin på en drue som Sauvignon Blanc, i dette tilfælde fra Shaw + Smiths parceller på Balhannah-, Woodside- og Lenswoodmarkerne. Høst og vinificering Som en sjældenhed for Australien er vinen lavet på 100% håndhøstede druer, som i vinhuset koldstabiliseres i et par dage inden de varmes op og presses nænsomt nænsomt. Mosten er derpå koldgæret i ståltanke, hvor den er blevet liggende i yderligere et par måneder til en kort modning på gærresterne, der byder ind med lidt større fylde og kompleksitet. Derfra tappes den endelige vin direkte på flaske og undgår dermed iltkontakt gennem hele processen, hvormed den maksimal friskhed følger med hele vejen ned i flasken. Ung, næsten farveløs står den i glasset, og alligevel stiger en fantastisk aroma af bl.a. passionsfrugt, forårsblomster, gule æbler, brændenælder, mynte og asparges til vejrs med den største lethed. Smagen har mineraliteten og lidt af de urtede toner, man forbinder med Sancerre, men med en mild grad af mere gul og tropisk frugt fra de kølige bakker i Adelaide Hills. Alt i alt altså en Sauvignon Blanc på meget højt niveau. Jeg anbefaler at nyde vinen i sin ungdom, hvor den ideelt serveres ved omkring de 8 grader, gerne i selskab med lys fisk, skaldyr, asparges og sprøde, syrlige salater... eller naturligvis direkte ud i solskinnet i selskab fra gode venner og højt humør.

Om Producenten

Shaw + Smith blev stiftet i 1989 af fætrene Michael Hill Smith og Martin Shaw med ambitionen om at lave terroir-drevne, krydrede og frem for alt rene vine, som i begyndelsen gik stik imod alt, hvad Australien på det tidspunkt var kendt for. Michael Hill Smith, der var den første Master of Wine i Australien, er således blandt verdens mest eftertragtede vineksperter ved internationale konkurrencer og har derfra erhvervet sig et internationalt udsyn større end de fleste, hvilket han formår at overføre til sine vine med stor overbevisning. Tilsvarende Martin Shaw tidligere begået sig hos Brian Croser ved Pataluma og siden som vinmager i Frankrig, Chile, Spanien og New Zealand. Begge har med andre ord prøvet lidt af hvert, og deres vine er i vores øjne blandt Australiens førende, selvom de prismæssigt ligger et pænt stykke under dem, vi plejer at sammenligne dem med. I dag omfatter Shaw & Smith fire hovedpersoner, og de 65 hektar dyrkes helt uden brug af pesticider og kunstsprøjtemidler. Duoen har gennem årene modtaget mange fornemme priser, både individuelt og sammen. Ved Adelaide Hills Wine Show har de modtaget adskillige guldmedaljer samt kåringen "Best Producer over 100 tonnes", i 2024 vandt Balhannah Shiraz det eftertragtede trofæ; "Best Australien Red", og i 2022 gav det genlyd verden over, da Tolpuddle Chardonnay i Decanter Wine Awards blev kåret til "Best White Wine of the Year".

1 fl.
Ted Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Mount Edward
Central Otago
New Zealand
70 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 259

Om Vinen

Denne Pinot Noir fra Central Otago er et utroligt fuldendt bekendtskab, især når man tager i betragtning, at der er tale om Mount Edwards 'entry level-vin' og at det kun bliver endnu bedre herfra. Allerede på dette niveau bliver man nemlig ramt af Teds tillidsvækkende personlighed - et prisværdigt karaktertræk, der varer ved år efter år. Kølighed i New Zealands sydligste vinområde Teds kvalitet er bemærkelsesværdig omend ikke uforståelig. Mount Edward ligger således i en af verdens sydligste vinregioner - den navnkundige Central Otago - hvor Pinot Noir har et kæmpe potentiale, der endnu kun er delvis forsløst. Markerne, der ligger i omkring 300 meters højde, er generelt kølige, tørre og med mange solskinstimer. Desuden dyrkes de efter økologiske og også biodynamisk inspirerede metoder for at give de ærligste, reneste og bedste forudsætninger for at lave ren og personlig vin. I vinhuset gæres Pinot Noir-druerne spontant (vildgær) uden tilsætning af kultiveret gær. Efterfølgende lagrer vinen 12 måneder på franske egetræsfade, hvoraf andelen af nye fade varierer fra årgang til årgang. Det, der virkede bedst sidste år er ikke nødvendigvis det bedste i år. Og dog - eller måske netop derfor - er Ted altid et genkendeligt og charmerende bekendtskab: I næsen fremstår Ted aromatisk, kompleks og nænsom med saftige, sødmefulde jordbær og brombær samt dertil blomstrende syrener, skovbund og våde sten, der opnår endnu større dybde og kompleksitet i mødet med de subtile kakao-noter fra egetræsfadet. Smagen følger op i vedholdende, blid og harmonisk stil med klassisk Pinot Noir-karakter i form af elegant rød frugt, silkebløde lette tanniner og en velintegreret frugtsyre i en struktur, der både gør vinen smidig og kompleks og velegnet til diverse anledninger.

Om Producenten

Mount Edward er beliggende 25 km øst for Queenstown i New Zealands sydligste vinregion, Central Otago. På denne adresse grundlagde områdets legendariske Pinot Noir-pionér, Alan Brady, i 1997 vingården som et personligt projekt, og han ønsker derfor kun at have en begrænset mængde særligt god Pinot Noir og Riesling, der reflekterer essensen af Otago-regionen. Vingården er omgivet af en smuk og storslået natur med både bjerge og søer. Den første Mount Edward vinmark - The Drumlin - ligger på den stejle bjergskråning ved siden af vingården og kræver hårdt arbejde og store visioner. De 30 graders hældning er en konstant påmindelse, om at intet godt kommer nemt. Dette kommer også til udtryk i dyrkningsmetoderne, hvor alle vinmarker afspejler en traditionel og naturlig vindyrkning, som teamet på Mount Edward finder afgørende for at kunne lave de allerbedste vine. Vingården drives i dag af de to partnere og vinmagere: Duncan Forsyth og John Buchanan. Mount Edwards vine er elsket over hele verden, lige fra Buckingham Palace i London til den berømte restaurant 'The French Laundry' i Napa Valley i Californien.

1 fl.
Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Bodegas Muga
Rioja
Spanien
70 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 289

Om Vinen

Muga Reserva rammer nemlig hovedet på blokken i sin sondring mellem klassisk, fadpræget Rioja og så tidens forkærlighed for mere renhed og elegance. Den følger med tiden men glemmer aldrig, hvor den kommer fra, og for dét er vi mange, der elsker den! Muga Reserva består i druemæssigt af 70% Tempranillo, 20% Garnacha og sammenlagt 10% Graciano og Mazuelo fra et bredt men dog minutiøst udvalgt spektrum af vinhusets marker i Rioja Alta. Efter høsten afstilkes klaserne, og gæringen effektueres så af den vilde gær fra markerne, hvorefter vinen samler sig i store træbeholdere over 2-3 måneder efterfulgt af 22 måneders lagring i primært franske men også lidt centraleuropæiske og amerikanske egetræsfade (20% nye). Alle fade kommer fra husets eget bødkeri, hvorfra bødkerne personligt har udvalgt samtlige af de træer, de finder bedst egnet. Herefter følger minimum 14 måneder i flaske, inden de første flasker er frigivet. I den færdige vin forenes tempranillodruens karakteristik til perfektion med fadlagringen. Det giver sig indledningsvis til kende i form af sødmefulde kirsebær, brombær, skovbund, mokka, trøfler, vanilje, frafit og tørrede blomster. På tungen er vinen saftig, rank og mediumfyldig med masser af frisk rød frugt. De bløde tanniner suppleres af en flot afstemt syre, der udgør et velskabt match til mange delikate serveringer.

Om Producenten

Muga-familien er drevet af en fantastisk kærlighed til og stolthed over deres hjemstavn, dens traditioner og køkken. Derfor rækker deres vine også langt ud over dem selv, hvorfor intet overlades til tilfældighederne, hverken i dyrkningen af deres næsten utællelige antal af små marker og parceller i Rioja Alta eller på deres faciliteter i byen Haro. I deres eget bødkeri fremstiller de eksempelvis deres egne egetræsfade i den stil, der passer allerbedst til lige nøjagtig deres ønskede vintyper. Ja faktisk ejer de ikke en eneste ståltank, og dét ser de ingen grund til at ændre på. På den anden side er vinmager Manu Muga de seneste år begyndt også at arbejde med cement-æg som station på vejen, når en vin skal flyttes fra f.eks. gæringstank til barrique, og kærligheden for tradition og klassik er således langt fra ensbetydende med stagnering: År efter år bygges der på med viden om de særegne egenskaber ved hver eneste mark, druesort og klon, der gør det muligt at dyrke dem på lige præcis den måde, der giver de bedste druer på dét specifikke sted.

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Lander-Jenkins
Californien
USA
70 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

Cabernet Sauvignon har i mange år været den mest populære drue i Californien, og denne vin fra Lander-Jenkins står som en arketypisk skildring af, hvorfor! Vinen er baseret på Cabernet Sauvignon udvalgt fra flere vinmarker, herunder Napa Valley. Efter gæring har vinen lagret 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade, hvormed den opnår en del af den krydrede sødmefuldhed, der har gjort californisk Cabernet så berømt i første omgang. Aromaen er således rig på fyldige røde bær, solbær, skovbund samt vanilje, ristet kokos og mokka fra fadlagringen. Smagen er herlig - fyldig men ikke fed - og pakket med en intens rød frugt og en lang, silkeblød eftersmag. Lander-Jenkins Cabernet Sauvignon er en oplagt vin til f.eks. grillet og braiseret kød og til at fordybe sig foran pejsen eller i stearinlysenes skær vintermånederne ud.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER