VINKASSEN

Feb

‘22

Sommelier

Jens Andersen

I Februar kassen finder du vine der varmer sjælen. Her er to lækre hvidvine med flot fedme og krop. En Californisk Chardonnay og en Alsace Pinot Gris som begge er gode ledsagere til fx. en cremet suppe af kartoffel eller jordskok. 

Der er saftig pinot fra Sydfrankrig og en herlig krydret Garnacha/Syrah fra Spanien. 

Kassen byder også på en biodynamisk supertoscaner og så en af de mest spændende producenter i Rioja. 

1 fl.
Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Backhouse
Californien
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 134

Om Vinen

Elegant, rund og dog sprælsk Chardonnay, der er gæret i ståltanke for at bevare friskheden, inden den er hældt egetræsfade til en nænsom modning gennem 6 måneder. Tilbage står en vin med en flot gylden farveDuften er domineret af hvide blomster, honningmelon, fersken, karamel og et strejf vanilje. Smagen er ren, elegant og har en behagelig syre og mineralitet, der giver en friskhed sjældent set i californisk chardonnay i dette prisleje.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Pinot Gris, Les Combes
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Kubler
Alsace
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Paul Kubler Pinot Gris kommer fra Les Combes-marken, der ligesom nabomarken - Grand Cru Zinnkoepfle - møder eftermiddags- og aftensolen med sin sydvest-vendte hældning. Alle druerne er i øvrigt håndplukket og derpå kørt til vinhuset, hvor de presses og lagres med gærresterne i store, gamle egetræsfade før aftapning på flaske det efterfølgende år. Vinen har dermed opnået en gylden farve med et strejf af grønt. Aromaen er kraftfuld og varm med krydrede noter samt litchi, fersken og gule æbler. På tungen følger desuden toner af ristet brød fra lagringen, som afsluttes af en lang, fløjlsblød men også mineralsk sitrende "finish".

Om Producenten

Vinhuset Paul Kubler drives i dag på tredje generation siden familiens overtagelse af vingården i 1947. Markerne strækker sig her over beskedne 9 ha. omkring byen Soultzmatt i det sydlige Alsace, hvor Vogeser-bjerkæden i vest skærmer for den fugtige vestenvind og medfører solrige somre med potentielt høje dagtemperaturer. I stedet for vestenvinden er mesoklimaet på netop disse kanter dog præget af en tør vind, der ligesom de kølige nætter sikrer den vigtige bevarelse af friskhed i de mange grønne druer, der kendetegner Alsace. Her står den unge og visionære Philippe Kubler i dag med det overvejende ansvar og har på den baggrund drejet husets stil i en mere tør og sofistikeret retning. "Jeg laver vin, som jeg synes Alsace-vin skal smage", lyder hans ydmyge ord, hvilket gør oplevelsen desto større, når hans tilgang bekræftes af tilfredse kunder. Bemærk navnet Paul Kubler, for her er en af fremtidens stjerner i Alsace!

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Wines and Brands
Syd Vest
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Dak Wichangoen elsker Pinot Noir for dens letdrikkelige figur og charmerende, slanke profil. Takket være et højt jordbundsindhold af kølende kalk er det således lykkes at fremstille en sydfransk Pinot Noir, der lever op til alt dette. I vinhuset indledes vinificeringen 'maceration carbonique', hvormed friske frugtaromaer pibler frem inden den alkoholiske gæring afsluttes i franske egetræsfade. I næsen præsenterer vinen sig på ægte fransk og pinot'sk manér med sin imødekommende røde frugt (hindbær, vilde jordbær, kirsebær) samt et nænsomt drys krydderurter. På tungen er vinen letløbende, frisk og elegant - ganske som det hører sig til, når der står Pinot Noir på etiketten. Daks Pinot er en herlig pleaser-vin at nyde afkølet på terrassen, og så passer den storartet til f.eks. fjerkræ, charcuteri og ost eller til både fisk og grønt fra grillen - gerne iført eksotiske marinader med soja, sød chili og hvad du ellers føler for.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Marques de Murrieta
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Marqués de Murrietas ekstremt populære Reserva befinder sig milevidt fra den mørke, støvede historie, der i årevis definerede vinen fra Rioja. Vinen indeholder mange klassiske elementer, bevares. Samtidig emmer druerne fra de uforligneligt veltrimmede marker på Finca Ygay af rød, spændstig og mineralsk frugt, der i selskab med områdets klassiske fad-noter både optræder intens og elegant med et moderne, saftigt twist. Frugtkombinationen bag Reserva lyder på ca. 80% Tempranillo, mens de resterende 20% deles af Mazuelo, Graciano og en skvis Garnacha høstes og fermenteres separat og først efter et års lagring i amerikanske egetræsfade blendes til den endelige vin. Efter endnu et år på fad og to år i flasken er vinen endldig klar til frigivelse, og tak for det! Hæld vinen i glasset, sving den godt rundt og duft så til den både dybe, kraftfulde og virile aroma, der er pakket med rød frugt à la kirsebær og jordbær foruden blåbær, krydderurter, hasselnød, vanilje, joghurt, kanel og dild. På tungen er tanninerne ekstremt finpolerede og syren delikat mundvandsdrivende som den skal, når der står Murrieta på etiketten.

Om Producenten

Intet overlades til tilfældighederne hos Marqués de Murrieta - et på alle måder helt særligt navn i Rioja, der i 2016 blev kåret til "Best Winery of the year". Flere gange i de seneste år har deres røde og hvide "Castillo Ygay" endvidere indtage øverste trin på podiet over verdens bedste vine. Murrietas nutidige sans for perfektion er nøje forbundet med vinhusets lange og enestående historie: Hvor vinene i dette område helt tilbage i tiden var af svingende karat og udelukkende lavet til at blive drukket lokalt, var Luciano de Murrieta i 1844 den første til at sætte kvalitet på dagsordenen i Rioja. Hans erfaring kom bl.a. fra at have arbejdet på nogle af de fineste slotte i Bordeaux, og den professionelle tilgang til vinproduktion blev overført, først til hans egen måde at gøre tingene på, siden til metoderne i hele området. For sit forrygende arbejde blev han i øvrigt hædret med titlen "Marquis", der på på spansk er blevet til "Marqués" og siden har været en fast del af vinhusets navn. I 1872 købte Luciano de Murrieta så ejendommen Ygay. Her i udkanten af Logroño grundlagde han Riojas første og stadig eneste "Château" med 300 hektar omkransende vinmarker til egen produktion. Den dag i dag kommer ikke én vindrue i Murrietas vine fra andre end marker end disse, som dyrkes og overvåges med milimeter-præcise hjælpemidler for at imødekomme enhver udfordring på det tidligst tænkelige stadie. På den måde skabes ideelle betingelser for at være drue i samtlige af markernes afkroge, og da det gennemrenoverede château i 2018 stod færdigt efter 20 års manuelt arbejde fra bunden, vendte ejendommen ikke kun tilbage til fordums pragt: Ved siden af står nu et helt nyt og top-moderne vinhus, der med winemaker María Vargas egne ord kommer til at give alle vinene endnu et løft i årene fremover.

1 fl.
Borrigiano Organico
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Il Borro
Toscana
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

Lækker vin fra Il Borros marker i hjertet af Toscana. Il Borro Borrigiano er i bokstaveligste forstand en håndplukket Valdarno di Sopra-specialitet, hvor man har tradition for at blande franske og italienske druesorter. Kombinationen af Merlot (40%), Syrah (35%) og Sangiovese (25%) er således ikke den hyppigst sete, men det skal man ikke lade sig narre af: Helt unikt for en rødvin har mosten koldgæret i store egetræsbeholdere, og vinen har allerede her opnået en slags voksen autoriet, som ikke bliver mindre gennem de næste 10 måenderers lagring. Voksenhed til trods er den færdige vin ikke færdig med at lege, og i næsen fremstår aromaen nærmest med en hudløs ærlighed, som var den leveret af et barn. Hvis du selv har prøvet at klatre op i et kirsebærtræ med næsen begravet i de plukkemodne, dybrøde bær, kan du nok begynde at tænke dig til, hvad der venter dig af vinen. Det samme, med det nærliggende blommetræ samt den noget mindre brombærbusk nedenfor - og så skal du bare krydre oplevelsen med friske krydderurter fra middelhavsområdet, sågar lidt læder, ingefær og friskkværnet, hvid peber.

Om Producenten

Il Borro landsby og landejendom har været ejet af modeskaberen Salvatore Ferragamos familie siden 1993 og er beliggende 40 minutters kørsel syd for Firenze. De har stået for en omhyggelig genopbygning af middelalderens by og tilhørende bygninger, så det i dag fremstår fantastisk smukt og eksklusivt. De driver såvel vinhus som hotel på adressen. Vinhuset, samt tilhørende hoteller og agriturismo, har et samlet areal på 700 ha. Der har været dyrket vin på Il Borro siden 1760.

1 fl.
Garnacha / Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Hijos del Cierzo
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Herlig vin på en blanding af Garnacha og Syrah som vi kender det så godt fra blandt andet Rhonedalen. Vinen er elegant og frugtdrevet, men med en flot krop og varme krydderier. Campo de Borja ligger i det nordlige Spanien og her er masser af fine skråninger og højt liggende marker der giver en skøn og lidt køligere frugt.

Om Producenten

Hijos del Cierzo er en lille selvstændig vingård, som ejes og drives af Bodegas Borsao som står bag nogle af de mest spændende vine i Spanien. Bodegas Borsao tror på, at en god vin "fødes" i vinmarken, og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol, inden de bliver sendt ind i vineriet. Løbende følger man med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet, og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER