VINKASSEN

Aug

‘18

Sommelier

Morten Clasen

Sommeren er over os og hvilken fantastisk sommer det har været indtil videre. Umiddelbart kalder sommeren og varmen på masser af hvidvin, rosé og mousserende vin, hvilket også har været repræsenteret i forårets og sommerens vinkasser. Men ud fra den feedback, som vi har fået, er der mange af vores kunder, der har efterlyst mere rødvin. Og jeg må give jer ret - selvom det er sommer og varmt så skal der rødvin til, når man starter grillen op og smider et godt stykke kød på. Derfor har vi valgt selv at sammensætte vinkassen for august måned, som kun indeholder rødvin.

Vi har udvalgt tre forskellige rødvine, som I får to flasker af hver. Vi har udvalgt nogle vine, som, vi syntes, balancerer godt mellem frugt og elegance og som repræsenterer det klassiske europæiske vinmarked med hhv. Spanien, Frankrig og Italien.

Astance fra Bodega Mustiguillo er primært produceret på den mindre udbredte drue Bobal i området omkring Valencia. Det er elegant vin, som jeg mener, går til både lyst kød, kalveculotte eller en god bøf. Vinen kræver lidt luft og kan med fordel dekanteres en time før den skal drikkes.

Louis Latour er mest kendt for sine besiddelser i Bourgogne, men deres Louis Latour Gamay er produceret syd for Bourgogne i Beaujolais. I Beaujolais anvendes Gamay druen til forskel fra Pinot Noir i Bourgogne. Gamay har lidt mere direkte frugt i smagen og afviger typisk fra Pinot ved ikke at have de jordede nuancer, som man typisk oplever i Bourgogne. Denne vin passer godt til det lysere kød og anbefales at den dekanteres en time før servering.

Santa Caterina fra Trerose er beliggende i området Vino Nobile di Montepulciano, som har DOCG klassificering. Området er ikke så kendt, som de omkringliggende områder Chianti Classico og Brunelle di Montalcino, hvilket skyldes at kvaliteten har været svingende. Området er i dag i fremdrift og der produceres nogle rigtigt gode vine. Santa Caterina er lavet på 100% Sangiovese og er en frugtig vin, hvor syren er fremtrædende, men i god balance. Vinen passer til de fleste grillaftener, men anbefales at blive dekanteret en time før servering.

2 fl.
Risky Grapes Atance
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
Bodega Mustiguillo
Valencia
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Med frygt for den komplette forglemmelse satte Mustiguillos winemaker Toni Sarrion sig i slut 90'erne for at kæmpe en ensom men stædig kamp for at skabe vin på Valencias traditionsrige Bobal-drue, der kunne følge vinverdenens øvrige kvalitetsudvikling. Evindelige justeringer og optimeringer i både mark og vinhus har siden da medført en stødt stigende kvalitetskurve, og takket være arbejdet med netop Bobal har Mustiguillo Viñedos y Bodega siden indfundet sig på magasinet "Wine & Spirits" top 100-liste over verdens bedste vinhuse. Risky Grapes-projektet indebærer således vine fra D.O. Valencia på sandholdige marker i 800 meters højde omkring byen Requena. Markerne dyrkes økologisk, mens de produktive stokke gennemgår strenge beskæringsteknikker: Dermed holdes udbyttet lavt og kvaliteten høj. Foruden de ca. 85% Bobal indeholder vinen i 2016 15% Tempranillo. Druerne vinificeres hver for sig, men fremgangsmåden er den samme: Mosten er gæret i hhv. cement- og ståltanke, hvor den også har påbegyndt sin lagring. Herefter har den tilbragt 3 måneder på 225-liters egetræsfade før aftapning på flaske direkte fra kælderen. Nyd vinen til lidt snacks, serrano-skinke, stegte grøntsager eller mellemfyldige kødrætter med f.eks. fjerkræ eller svin og servér ved 13-15 grader.

Om Producenten

Bodegaen er ny og tager navn af den omkringliggende egn, som hedder El Mustiguillo. Ejeren af vinhuset, Antonio Sarrión, satser på et lille vinhus-projekt, hvor produktionen højst når 150.000 flasker om året. Selvom Bodega Mustiguillo er et forholdsvis ungt vinhus har den allerede markeret sig internationalt med gode vin-ratings og en kåring i ”Food & Wine” som et af 20 bedste nye vinhuse. I det tyske magasin "Der Feinschmecker" er Antonio Sarrión i 2010 nomineret til den prestigefyldte titel "Newcomer of the year". I 2012 med på Wine & Spirits Top 100 Wineries of the Year.

2 fl.
Louis Latour Gamay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2015
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Bourgogne Gamay en ny regional appellation fra 2011 årgangen. Druerne skal udelukkende være fra Beaujolais Cru's (Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié, Saint-Amour). Gamay-druer fra appellationerne i Beaujolais and Beaujolais-Villages må ikke anvendes i den nye Bourgogne Gamay appellation. Louis Latour fokuserer på at skabe en vin med fokus på frugt og friskhed i god balance og med øje for en høj kvalitet.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet. Ingen vingård i Bourgogne leverer bedre kvalitet til prisen end Louis Latour.

2 fl.
Santa Caterina
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2014
Trerose
Toscana
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 172

Om Vinen

Vino Nobile di Montepulciano hører til de fineste DOCG-appellationer i Chianti og leverer i dag vidunderligt harmoniske vine, der kan være svære at skelne fra de langt dyrere Brunello-vine i nabolandsbyen Montalcino. Her på de højtbeliggende skråninger på Santa Caterina-bakken i det østlige Toscana opnår Sangiovese under det lokale pseudonym Prugnolo Gentile en særligt forfinet stil, og i Trerose Santa Caterina 2014, som laves af 100% Sangiovese, får man et eftertrykkeligt eksempel derpå. I glasset har vinen en flot, intens rød farve med lilla toner. Aromaen er fantastisk med lækker rød frugt, bl.a. modne kirsebær og solbær og suppleres i munden af en silkeblød følelse med velintegrerede tanniner og en lækker, lang og elegant finish.

Om Producenten

Dyrkning af vin i området omkring Treroses marker kan dateres tilbage til romertiden, hvor grunden bl.a. lagde jord til en vigtig kommunikations- og handelsvej foruden altså de små, lokale vinproducenter. Nogle ting har imidlertid ændret sig over de seneste par årtusinder, ikke mindst når det kommer til kvaliteten af vin: I dag er Treroses i alt 103 hektar marker fra fem forskellige bakketoppe således en del af den lille DOCG-appellation Vino Nobile di Montepulciano, der atter høster stigende anerkendelse for sine rene, forfinede og dog robuste Sangiovese-baserede vine i Toscanas absolutte top. Områdets og Treroses særpræg skyldes bl.a. jordbundsforhold, der består af sandsten, saltholdig ler og desuden er rige på kalk fra de mange fossiler af alt op til flodheste og mammutter fra jordens fjerne fortid som savanne. Når vinstokke vokser i disse typer af jordbund så langt over havet som det her er tilfældet, opnår druerne en meget sen modning og høstes derfor ofte helt ind i november. Det medfører mange ekstra timers markarbejde under til tider vanskelige vejrforhold, men når endelig druernes fantastisk runde og aromatisk udtryk begynder at vise sig, er det hele arbejdet værd. I 2014 fik Trerose et ekstra boost, da den historiske Valpollicella-producent Bertani overtog ejerskabet fra Tenimenti Angelini. Dermed er der tilføjet økonomisk grobund for yderligere investeringer i dyrkning og udstyr, hvilket tillader foreningen af nutidig teknik og viden med århundreders uvurderlige erfaringer fra markerne, som er blevet nøje finpudset fra generation til generation. I hverdagen er huset således på samme familieejede hænder som altid, men med Bertanis tilkomst er det ikke desto mindre forventeligt, at niveauet i vinene over de kommende år vil stige endnu et trin. Vi glæder os til at følge udviklingen.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER