VINKASSEN

Apr

‘16

Sommelier

Simon Juhl Olesen

Jeg har valgt at fokusere på en druesort i smagekasse for april, da jeg det seneste stykke tid smagt en masse Ganarcha eller Granache rundt omkring fra hele verden! Så derfor denne kasse til jer...

Ganarcha er en sjov størrelse. En lille tyndskindet drue men med masser af power og udtryk. Det er en drue der kan rumme det lette elegante sexede udtryk men som også har en god power og svedig robust frugt.

April måned er lidt en ventemåned for mig. Vi er ved at være trætte af kål og jordstokker og drømmer om friskt grønt og ærter. Da april har både solrige dage med forårstegn og desværre også de mørke regnfulde dage hvor vi tænker ”kom nu sommer”, så er Ganarcha en god drue og drikke. Den kan alt. Den kan varme dig og følge med den kraftige stuvning til den dag solen ikke bryder igennem og den kan friske din kylling fricasse op med en let frugt og helt sommervinsagtige noter.

Efter at have arbejdet i Spanien under den legendariske Michelin-stjernekok Martin Berasategui og på Le Sommelier i København har vi kastet os ud at lave vores egen restaurant - Restaurant Palægade - som åbner i foråret. Holdet består af tidligere folk fra Formel B og Schønnemann. Det bliver en klassisk restaurant med smørrebrød til frokost og med moderne danske retter om aftenen, hvor fokus vil være på gamle retter som vores mormor lavede dem. Jeg vil rigtig gerne forsøge at gøre en indsats for at bevare og forbedre traditionen om det danske bord. 

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

En af de største vinoplevelser jeg har haft er en flaske 2001 Meursault Goutte d'or fra Domaine d'Auvenay. Jeg var sammen med en rigtig god veninde på Mêlêe på Frederiksberg - en af de dage hvor jeg ikke vidste, hvad jeg skulle drikke. Men jeg vidste, at jeg gerne ville noget godt. Det blev det så! Det er ikke altid, at jeg drikker på dyr vin, men det var alle pengene værd. Fy for satan det smagte så ustyrligt godt…

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Jeg er meget betaget af vine fra Jerez og Rioja, helst fra de lidt gammeldages huse. Men et område jeg aldrig bliver træt af, og altid vil underholde mig, er Bourogne. Man kan ikke finde noget så komplekst andre steder i verden.

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Jeg vil mene Rasmus Amdi og jeg lavede den bedste vinbar i københavn set med egne øjne. Den var helt stille og rolig meget hyggelig og helt usnoppet og så med et lille med men gennemført vinkort. Det var jeg meget stolt af. I dag kommer jeg på det sted, som minder mest om det sted vi lavede, nemlig Vinbaren på Vesterbro Torv. Peter, derfra, formår og hygge om sine gæster, og man kan nørde vin, hvis man vil, og hamre vin hvis man vil. Det bliver lidt det bodega, som jeg drømmer om.

1 fl.
El Circo Blanco Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Grandes Vinos y V.
Carinena
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 79

Om Vinen

100% Chardonnay fra D.O.P Cariñena - marker beliggende i 450 meters højde med i gennemsnit 15 år gamle vinstokke. Gæret og lagret udelukkende i ståltanke for at bevare maksimal friskhed. Herlig kølig Chardonnay aroma med nuancer af citronskal, ananas, banan og knust kalk. Smagen er elegant, frisk og saftig. Oplagt til et bredt udvalg af mad, f.eks. sushi, laks, skaldyr og lyst kød. Vi anbefaler servering ved 7-8 grader og vinen bør nydes indenfor 5 år fra høståret.

Om Producenten

El Circos vine bliver lavet i lille område Cariñena, beliggende lige syd for Zaragoza. De mange forskellige jordbundsforhold og markerne er beliggende mellem 300-900 meter over havets overflade. Dette gør Cariñena til et område, hvor man kan dyrke mange forskellige druesorter. Bag El Circo står Grandes Vinos, som er et kooperativ, der i dag har over 1/3 af områdets vinmarker. Et bredt udvalg af hele områdets forskellige terroirs gør dem i stand til at producere gode vine i alle prisklasser. Markerne/produktionen er ikke certificeret, men markerne er dyrket uden sprøjtemidler m.m. - det er ganske enkelt ikke nødvendigt i dette varme klima. El Circo er et godt eksempel på hvorfor mange af verdens førende vinkritikere ser Spanien som det vinland, der leverer de bedste vine til prisen!

1 fl.
Melibea Rosado Garnacha
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Bodegas Mureda
Tierra de Castilla
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 71

Om Vinen

100% Grenache. Vinen er gæret og lagret på ståltanke for at bevare vinens friske frugtige karakter. Vinen står flot i glasset med en dyb jordbærrød farve. Aromaen domineres af hindbær, kirsebær og jordbær. Dejlig frisk og intens smag, hvor frugtsyren giver vinen en lækker saftig og ren stil. Flot vin til hygge på terrassen, i selskab med f.eks. grillet fisk, pastaretter, salater og lyst kød. Vi anbefaler at man nyder vinen indenfor 3 år fra høståret og ved 7-8 grader.

Om Producenten

Vinhuset er et resultat af samarbejdet mellem to af Spaniens største jordbesiddere, der til sammen har over 700 hektar vinmarker. 80% af vinmarkerne er beliggende i La Mancha i områderne Campos de Calatrava og Campos de Montiel. De resterende 20% beliggende i Sierra de Alcaraz. Vinmarkernes beliggendhed er nøje udvalgt og vinstokkene er i gennemsnit over 20 år gamle. Klimaet i området gør at brugen af sprøjtemidler ofte helt kan undlades og altid holdes på et absolut minimum. Et ambitiøst projekt hvor traditioner går hånd i hånd med den nyeste teknik indenfor vinproduktion.

1 fl.
Borsao Bole
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Bodegas Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

70% Grenache fra vinstokke, der er mellem 15 - 30 år gamle samt 30% Syrah fra vinstokke, der er ca. 10 år gamle. Efter gæring har vinen lagret 3 måneder i franske egetræsfade. Intens kirsebærrød og levende farve og en koncentreret aroma med nuancer af moden frugt og krydderier. Velstruktureret og velsmagende vin, der vil gøre sig godt til grillet kød som f.eks. lam, okse og gris. Vi anbefaler servering ved ca. 16 grader.

Om Producenten

'Campo de Borja' appellation ligger syd for Navarra og Rioja i Zaragoza-provinsen for foden af Moncayo-bjergene. D.O. appelationen blev dannet i 1980 og den udskiller sig ved at være Garnacha-druens land. Bodegas Borsao blev grundlagt i 1958 som drueproducent, men kom først på markedet med egne vine i 2001. Moncayo-bjergene giver med deres bløde, kuperede terræn de bedste betingelser for druedyrkning, specielt Garnacha der traditionen tro udgør 70% af områdets drueproduktion. Nye druetyper som Syrah, Tempranilla, Merlot og Cabernet Sauvignon har med tiden også fået slået rødder i den hårde, tørre og stenholdige jord. Bakkerne er med til at beskytte vinmarkerne, der ligger mellem 400 til 700 meter over havets overflade. Bodegas Borsao tror på at en god vin "fødes" i vinmarken og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol inden de bliver sendt ind i vineriet. Vinhuset følger løbende med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk.

1 fl.
Artazu Garnacha by Artadi
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Bodegas y V. Artazu
Navarra
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

100% Garnacha fra Artadis gamle højtbeliggende marker i Navarra - den køligste del af Navarra med marker rige på kalk og grus. Dyrket biodynamisk, ekstremt lavt udbytte efter sortering af druerne, gæret på det naturlige gær og lagret i franske egetræsfade (ca. 20% nye). Ingen filtrering ved aftapning. Fantastisk kølig duft med nuancer af bl.a. hindbær, kirsebær, brombær, lakrids og peber. Smagen er utrolig ren for en vin i dette prisleje, pakket med mørk kølig frugt, bløde finkornede tanniner og en friskhed sjældent set i spansk Garnacha. Genial vin i selskab med alt grillet kød, især lam serveret med grillede grøntsager som forårsløg, peber og tomater. Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader og den bør nydes indenfor 6-7 år fra høståret.

Om Producenten

Ejet af tophuset Artadi i Rioja. Dette vinhus blev grundlagt i 1996 af Juan Carlos López de Lacalle. Vinhuset Artazu er beliggende i byen Artazu i Valdizarbe området, som er den nordlige del af Navarra. Deres første vin på markedet var årgang 2000. artazu's gennemsnitsproduktion ligger på 150.000 liter vin årligt.

1 fl.
Domaines Lupier El Terroir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2010
Domaines Lupier
Navarra
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

2008 var første årgang for ægteparret Elisa Ucar og Enrique Basarte. De havde i flere år søgt efter gamle Garnache stokke flere steder i Spanien og i 750 meters højde ved byen San Martin de Unx, har de nu fået samlet 17 hektar spredt på 27 små parceller. Vinstokkene er mellem 70 og 105 år gamle, ingen kunstvanding og de dyrkes økologisk. I kælderen får det naturlige gær til at bestemme hvad der skal ske og brugen af SO2 er på et minimum. Vinene lagres i en blanding af cementkar, ståltanke og franske fade. Ingen filtrering ved aftapning på flaske. 100 % Garnache fra gamle vinstokke fordelt på 12 forskellige små parceller, den største er 0,7 hektar. El Terroir har en renhed som meget få spanske Grenache. De gamle vinstokke og lave udbytter er med til at give vinen en enorm dybde og kompleksitet. Dette er fantastisk vin til at med en grillet eller stegt kant, f.eks. en masse grillede grøntsager og lammekød vil være et fornemt match. Vinen kan gemmes op til 15 år fra høståret.

Om Producenten

Grundlagt i 2008 af ægteparret Eliza og Enrique Basarte og er på få år blevet kult. Udelukkende fokus på Grenache fra gamle vinstokke og ”hands-off” i kælderen.

1 fl.
La Bruja de Rozas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Comando G
Madrid
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

100% Grenache fra 60 år gamle vinstokke dyrket i 900 meters højde ved Rozas de Puerto Real. Alt foregår ved håndkraft, er dyrket biodynamisk og i kælderen gæret på det naturlige gær i store gamle egetræsfade. Vinen hverken stabiliseres eller filtreres inden flaskning med minimalt brug af SO2. Helt transparent lys rød farve og duften skuffer ikke med en charmerende duft af lyse røde bær, asiatiske krydderier, urter og lavendel. Smagen er klassisk Grenache med krydret frugt, lakrids og de fineste tanniner. Imponerende kølig, mineralsk og saftig i eftersmagen. Dette er essensen af simpel, ren og saftig G,renache - som hvis man dyrkede Grenache i Chambolle-Musigny! Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader i Bourgogneglas og det vil være et fornemt match til f.eks. grillet gris og kalvekød, gerne med masser af timian og rosmarin.

Om Producenten

Bag Comando G står Fernando García, som er et af Spaniens helt store vintalenter. Han har hurtigt kastet sin kærlighed på vinområdet Gredos, godt 100 km. vest for Madrid. I mellem 900 og 1.150 meters højde har han fundet flere gamle vinmarker med minimum 50 år gamle Grenache vinstokke. Et terroir rigt på granit, varme dage og meget kolde nætter har vist sig optimalt for Fernando Garcías jagt på det renest mulige udtryk af Grenache. I markerne arbejdes der biodynamisk, udelukkende ved håndkraft og tankegangen går igen i kælderen, hvor der udelukkende arbejdes med det naturlige gær, ingen filtrering og generelt en meget forsigtig tilgang hvor vinene selv får lov til at udvikle sig uden indblanding. Transparent, saftig, kølig og ren Grenache i verdensklasse - i sandhed unikke vine.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER