VINKASSEN

Jan

‘22

Månedens kurator

Thomas Axelsen

Sommelier

I jannuar kassen finder du 6 meget forskellige vine. Der er kun en enkelt hvid i kassen i denne måned for maden vi spiser i de kolde vintermåneder lægger traditionelt mere op til rødvin. Der er noget af det fineste Malbec fra Argentina som er fortrinligt til rødt oksekød, men der er også en super saftig og moderne Oregon Pinot Noir, noget af det mest hippe vin fra Loire på Cabernet Franc og så en fantastisk australsk Shiraz fra makkerparret Shaw og Smith. 

2 fl.
Commuter Cuvée Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2019
Grochau Cellars
Oregon
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

100% Pinot Noir fra biodynamiske eller økologiske marker i det kølige Willamette Valley. Gæret på det naturlige gær og lagret 7 måneder i franske egetræsfade (10% nye). Ingen filtrering inden vinen kommer på flaske. Lys og elegant rød farve, kølig og frisk duft med nuancer af bl.a. lyse røde bær, søde krydderier og svampe. Smagen er meget elegant og pakket med nuancer af lyse røde bær og med god frugtsyre i eftersmagen, der gør vinen meget saftig. Serveret let afkølet er den en flot ledsager til f.eks. stegt fisk med svampe, tatar, lette pastaretter og lyst kød. Vi anbefaler at nyde vinen indenfor 5-6 år fra høståret, mens den er frisk og saftig.

Om Producenten

Grochau Cellars blev grundlagt i 2002 af Kerri og John Grochau. John har bl.a. en baggrund fra Brick House Wines, hvor han lærte om fordelene ved biodynamisk og økologisk tilgang i markerne og kælderen. Grochau Cellars arbejder som man kender det fra de små negocianter i Bourgogne. De køber deres druer fra små lokale vinbønder (biodynamiske eller økologiske) fra nogle af Oregons bedste vinmarker. Tilgangen i kælderen er "hands-off", dvs. gæring på det naturlige gær, minimalt med nye fade, ingen filtrering og minimalt brug af SO2 ved flaskning. Saftige og rene vine der udtrykker det kølige klima i Oregon på fineste vis til fornuftige priser.

1 fl.
Blanco Seleccion
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 91

Om Vinen

100% Macabeo. Indbydende duft af citrus sammen med grønne æbler og pærer. I smagen er vinen frisk, sprød og med en herlig lang mineralsk eftersmag. Bør nydes indenfor 3-4 år fra høståret og er et flot match til lyst kød, fisk og lækre salater.

Om Producenten

'Campo de Borja'-appellation ligger syd-øst for Rioja i Zaragoza-provinsen for foden af Moncayo-bjergene. Historiske og genetiske studier peger på, at Garnacha-druen med al sandsynlighed har sin spæde oprindelse her, hvorfra den først mange århundreder senere "vandrede" mod frankernes land og blev kendt som Grenache. Også i dag udskiller Campo de Borja sig således ved at være Garnacha-druens land, og verden over er det svært at finde producenter, der leverer så høj kvalitet til så betalelige penge som Bodegas Borsao.

1 fl.
Don Baltazar
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Casa Montes
San Juan
Argentina
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Flot argentinsk vin lavet på 100% Malbec-druer, som er høstet ved håndkraft fra nogle af vingårdens ældste vinstokke. Efter gæring har halvdelen af vinen vinen lagret 12 måneder i nye franske og amerikanske egetræsfade. Hos Casa Montes ønsker de dog at lave en vin i balance, hvor druernes egne karakteristika også skinner igennem. Derfor har den anden halvdel lagret på rustfri ståltanke, som fastholder vinens friske og saftige, naturlige gemyt. Aromaen byder dermed på klassisk Malbec til den finesserige side med en indbydende noter af mørke bær, lavendel, peber, blommer og lakrids. Den intense aroma går igen i smagen, der imponerer med sin store fylde og intensitet. De kolde nætter oppe i bjergene er med til give vinen en sund naturlig frugtsyre, der gør vinen rank, spændstig og saftig, på trods af den mørke frugt og store fylde. Don Baltazar Malbec er en oplagt vin til grillet kød, den klassiske danske julemiddag med f.eks. andesteg, eller til braiseret kød.

Om Producenten

Casa Montes er grundlagt i 1992 af den spanske emigrant Don Fransisco Montes fra Andalusien. Markerne er placeret i Tulum-dalen ved brederne af San Juan-floden ca. 700 meter over havets overflade. Her er den årlige gennemsnitstemperatur 17 grader, men om sommeren er +40 grader ikke usædvanligt, hvorfor kunstvanding med smeltevand fra Andesbjergene er en nødvendighed. Den høje beliggende er vital for vinenes kvalitet, da de varme dage her afløses af kolde nætter, hvilket er med til at give vinene en flot naturlig syre, der gør dem friske og saftige.

1 fl.
Borrigiano
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Il Borro
Toscana
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

Il Borro Borrigiano er i bokstaveligste forstand en håndplukket Valdarno di Sopra-specialitet, hvor man har tradition for at blande franske og italienske druesorter. Kombinationen af Merlot (40%), Syrah (35%) og Sangiovese (25%) er således ikke den hyppigst sete, men det skal man ikke lade sig narre af: Helt unikt for en rødvin har mosten koldgæret i store egetræsbeholdere, og vinen har allerede her opnået en slags voksen autoriet, som ikke bliver mindre gennem de næste 10 måenderers lagring. Voksenhed til trods er den færdige vin ikke færdig med at lege, og i næsen fremstår aromaen nærmest med en hudløs ærlighed, som var den leveret af et barn. Hvis du selv har prøvet at klatre op i et kirsebærtræ med næsen begravet i de plukkemodne, dybrøde bær, kan du nok begynde at tænke dig til, hvad der venter dig af vinen. Det samme, med det nærliggende blommetræ samt den noget mindre brombærbusk nedenfor - og så skal du bare krydre oplevelsen med friske krydderurter fra middelhavsområdet, sågar lidt læder, ingefær og friskkværnet, hvid peber.

Om Producenten

Il Borro landsby og landejendom har været ejet af modeskaberen Salvatore Ferragamos familie siden 1993 og er beliggende 40 minutters kørsel syd for Firenze. De har stået for en omhyggelig genopbygning af middelalderens by og tilhørende bygninger, så det i dag fremstår fantastisk smukt og eksklusivt. De driver såvel vinhus som hotel på adressen. Vinhuset, samt tilhørende hoteller og agriturismo, har et samlet areal på 700 ha.

1 fl.
Saumur, Les Terres Rouges
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Arnaud Lambert
Loire
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Kærlighed til jorden og minimal tilsætning af SO2 (svovl) er nøglen til denne vin, der er lavet på 100% økologisk dyrket Cabernet Franc fra Terres Rouges-markens vestvendte skråninger i St.-Cyr-en-Bourg i Saumur. I vinhuset er alle druerne blevet afstilket før gæring på det naturlige gær i hhv. stål- og cementtanke. Den nænsomme maceration på 10 dage er her fulgt op af yderligere 6 måneders lagring på de samme tanke før aftapning og frigivelse i det efterfølgende forår. Trods den naturdrevne stil er der intet staldet naturvinspræg over vinens super rendyrkede og fokuserede aroma af skovbær, violer, grønne urter og tomatstilk strøet med ny flækkede flintesten. Smagen er lidt bredere og rundere end i søstervinen Mazurique men med den samme smukke balance mellem tannin, syre og de helt rene frugtdrevne elementer, der går igen i den mellemlange og saftige, næsten læskende eftersmag og giver en omgående lyst til den næste tår. Les Terres Rouges er en flot og seriøs vin, der med sit rene, friske og charmerende udtryk er et fremragende bud på et glas rødvin for rødvinens skyld eller som ledsager til fjerkræ, svinekam eller kalveculotte med pebersauce og ratatouille på siden.

Om Producenten

Med sin udadtil ydmyg og blide facon er Arnaud Lambert i gang med en stille revolution i Saumur og Saumur-Champigny små 150 km oppe ad floden Loire. Her har konventionel dyrkning af druer til storproduktion af især Crémant gennem mange år formået at maskere det lokale terroirs særpræg og potentiale, som Arnaud gennem bl.a. implementering af økologisk landbrug, brug af naturgær og med minimal indblanding i vinenes udvikling forsøger at genopdage. Ad den vej opnår arbejdet i markerne en langt mere central betydning for vinenes endelige udtryk, og områdets enestående tuffeau-jordbund formår igen at sætte sit aftryk: Hvor den høje koncentration af porøs kalksten giver et mineralsk og livligt præg, bidrager ler og sand med krop og kompleksitet til de færdige vine, der fås i alt fra den ranke, fokuserede og saftige stil med kort lagring på ståltanke til de dybere og mere komplekse, fadlagrede eksemplarer.

1 fl.
Shiraz
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Shaw + Smith
Adelaide Hills
Australien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 338

Om Vinen

Martin Shaw og Michael Hill Smith har altid haft en svaghed for de kølige og krydrede Syrah-vine fra Cornas i Frankrig. Deri ligger derfor også inspirationen til deres Shiraz fra de kølige bakker i Adelaide Hills, som udviser større og større elegance for hvert år, der går. Meget sjældent for Australien er druerne håndhøstet og derpå fragtet til vinhuset til afstilkning og efterfølgende gæring og maceration af skallerne, som forsigtigt nedpresses ved fodkraft. Vinen har derefter tilbragt 14 måneder i 1-3 år gamle franske egetræsfade og er hverken filtreret eller koldstabiliseret før aftapning. Aromaen er sødmefuld og perfekt moden langt fra den overmodne og marmeladeagtige stil, der kendetegner mange vine fra naboområdet Barossa Valley mod nord. I stedet handler det om friske brombær, blommer og kirsebær samt krydderurter, sort peber, grillet kød og først dernæst subtile fadnoter af tobak og mokka, der understøtte frugten frem for at overdøve den. Smagen er på én gang rank, saftig og dyb med markante, fine tanniner og dyb, frugtdrevet eftersmag, som synes at vare ved i det uendelige.

Om Producenten

Michael Hill Smith og Martin Shaw mødtes til en frokost i 1989, hvor de blev enige om at udleve deres fælles drøm om at lave topvine til fornuftige priser i det kolde Adelaide. Michael var den første, der fik en Master of Wine i Australien og er i dag blandt verdens mest eftertragtede vineksperter ved internationale konkurrencer. Martin arbejdede hos Brian Croser ved Pataluma og siden som vinmager i Frankrig, Chile, Spanien og New Zealand. Shaw & Smith har i dag ca. 65 hektar, som dyrkes helt uden brug af pesticider og kunstsprøjtemidler. De laver verdensklasse Shiraz, Sauvignon Blanc og Chardonnay samt en lille smule Riesling i samarbejde med Egon Müller. I 2011 købte de desuden den legendariske Tolpuddle Vineyard på Tasmanien, hvorfra der i fremtiden vil komme små mængder kølig Chardonnay og Pinot Noir i verdensklasse. Shaw & Smith har gennem årene modtaget mange fornemme priser, både individuelt og sammen. Senest ved Adelaide Hills Wine Show i efteråret 2017 modtog vinhuset 3 guldmedaljer samt kåringen "Best Producer over 100 tonnes"

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER