VINKASSEN

Jun

‘24

Sommelier

David Ekberg

EM Tema - Hvem laver Europas bedste vin?

Vi er rimelig tossede med fodbold, så derfor er det selvfølgelig oplagt med en EM-kasse. Men hvem laver egentlig den bedste vin? Jeg har sat nogle af de store vinlande i stævne og hvem der vinder, vil jeg lade være op til dig at bestemme.

Vi har en Grüner Veltliner fra Østrig, som man jo kunne smage mod en mere rank Tysk Riesling. Vinderen kan se, om den kan bide skeer med den mere fyldige og fadlagrede hvide Bourgogne.

Vi har et sjovt nabo-opgør mellem Spanien og Portugal, der begge kommer med kølige frugtige vine fra de nordlige regioner. Vinderen her kan møde Italien, der er repræsenteret med en Barbera d’Alba. Vinene nydes bedst i godt selskab og med god bold og sprøde snacks.

God kamp!

 

1 fl.
José Antonio García Unculín Mencía
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
José Antonio García Viticultor
Galicien
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 169

Om Vinen

Saftig, sprælsk og floral: Denne læskende røde Bierzo er en opvisning i Mencía-druens formåen, når den alene i rampelyset bliver vurderet på sin egen, hudløst ærlige fremtoning uden overdrevne mængder af fad-noter at gemme sig bag. I kælderen gæres vinen i åbne gæringstanke og lagres på de bundfældne gærrester (bærmen) i dels ståltanke, dels store egetræsfoudres. Bærmen "frasorteres" til sidst ved at omstikke vinen - altså hælde den frem og tilbage mellem forskellige tanke. Derfor benyttes ingen filtrering og heller ingen klaring af vinen, som dermed er så autentisk, som det kan tænkes uden at være naturvin. Unculín er dermed en yderst drikkevenlig størrelse med dens florale, rødfrugtede, let animalske og reduktive udstråling, der både har fået os i Laudrup til at gætte Beaujolais, Bourgogne og Toscana i en blindsmagningsseance. En lille association til tørrede urter sætter sig desuden i den slanke og saftdrevne smag, som er rund i kanten og nu afsluttes endnu mere klart og elegant end i tidligere årgange.

Om Producenten

Hudløse, afklædte, nøgne træder Bierzos historiske druesorter frem i spotlyset på den rekvisitforladte scene. Ingen special effects til at manipulere udsynet, ingen afløser, hvis det slår fejl, ingen rekvisitter at gemme sig bag. Dette er præmisserne for José og Julia Garcías arbejde med hjemstavnens lokale druesorter, som de dyrker med stor respekt for naturen, historien og traditionerne i det grønne Nordspanien. Vinene smager, som landskabets terroir og vilde gær vil det - ikke som de tror, forbrugerne ønsker - og de 80-120 år gamle vinstokke dyrkes uden pesticider og herbicider i den ler- og klippeholdige jord.

1 fl.
Barale Fratelli Barbera d'Alba Vigna Castlé (ØKO)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Barale
Piemonte
Italien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Barales Barbera d'Alba er altid en super saftig, frugtsød og pragrfuldt drikkevenlig vin, der overleverer ift. prisen. Den høje drikkeglæde skyldes en konsekvent produktionsmetode med lav manipulation i vinhuset, så druernes oprindelse kan træde i forgrunden, og det er altså ikke hvorsomhelst: Druerne kommer nemlig fra ingen ringere end Castellero-vinmarken, der hører til i eliten af vinmarker i Barolo. Imidlertid må navnet Barolo ikke påmyntes vin på Barbera-druen. I stedet lystrer den derfor navnet Castlé, som sprogligt henviser til det samme sted. Under gæringen holdes temperaturen gennem hele processen på under 25 grader, hvilket er et essentielt træk i Barale Fratellis filosofi om at overføre så meget som muligt af Barbera-druens charmerende frugtaroma, saftighed og balance til den færdige vin. Derpå lagring 12 måneder i 500-liters franske tonneaux-fade samt yderligere nogle måneder i flasken før frigivelsen i november det efterfølgende år. Den færdige vin står i glasset indbydende rubinrød med en kraftuld og dejlig duft af modne røde kirsebær, blåbær, blommer og dertil en let bitterhed á la mørk chokolade og mokka, der smelter sammen i en kødfuld, blød og mundvandsdrivende helhed. Frugten dominerer blødsødent på tungen, hvor den i mødet med en super saftig syre fremstår læskende på trods af det seriøse udtryk fra de fintpolerede tanniner.

Om Producenten

Azienda Agricola Fratelli Barale er grundlagt i 1870 af Francesco Barale, der dengang allerede ejede parceller på Barolo-vinmarkerne Castellero, Preda, Bussia og Costa di Rose. Det er fra disse historiske områder og marker, produktionen af de velkendte Langhe-vine og Barolo tog sin begyndelse, og Barale har dermed været med hele vejen. Med historien in mente har generationerne gået deres gang. Drivkraften bag vinhuset med de prestige-tunge vinmarker udgøres i dag af oldebarnet Sergio Barale og hans to døtre, som med det ene ben dybt plantet i fortiden formår at holde blikket fast rettet fremad mod udviklingen i resten af verden. De 20 hektar af idylliske bakker dyrkers i dag økologisk, og familien Barale bor stadig i det oprindelige familiehus i Barolo by. Her formår de med deres nutidige viden om vinteknik at forene dette med områdets og familiens lange traditioner i overbevisende stil. "Sergio Barale and his team at Barale Fratelli knock it out of the ballpark with this terrific set of new wines. This is a truly beautiful group of new releases." - Robert Parker's Wine Advocate, august 2023 "Barale has come on strong in recent years." - Antonio Galloni, Vinous, januar 2023

1 fl.
Philippe le Hardi Hautes-Côtes de Beaune Blanc "Les Foires"
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Philippe le Hardi
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 329

Om Vinen

Fra den vestvendte parcel "Les Foire" oppe i Hautes-Côtes-de-Beaune nydes udsigten over Côte de Beaune, fra Maranges til Ladoix-Serrigny, hvor vinstokkene ved foden af ​​kalkstensklippen især præges af den nænsomme aftensol. Jorden under den visse steder stejle skråning domineres især i syd af mergelformationer med tilføjelser fra 170 millioner år gamle Bajocium-kalksten, og deraf opstår den fornødent lave ph-værdi og fugtholdige jord, der er hemmeligheden bag stor Chardonnay som denne. I vinhuset presses de håndhøstede druer nænsomt inden gæringen, der ligesom den malolaktiske gæring finder sted i brugte barriques. Dernæst hældes vinen på ståltanke i 12 måneder, hvor den afrunder sine kanter og øger sin dybde uden at miste sin ungdommelige friskhed og temperament. Nøgleordene for vinens stil er dermed ynde og mineralitet bundet op på en søjle af frisk citrus (saft og kal), sten og en dirrende frugtsyre. I næsen komkretiseres det med citron, mirabeller, æbler, blomster, flintesten, tørrede krydderier og friske nødder, der kun afslutningsvis udblødes af en mimimal klat smør. Smagen er rank og for Chardonnay også relativt slank men langt fra tam: Den mineralske skikkelse har nerve og præcision, og den tørre smag får i eftersmagen tilstrækkeligt med sødmefuldhed fra frugten til at fremstå behagelig og dejlig - også uden tilhørende mad.

Om Producenten

Under Château de Santenays glaserede teglformationer hviler hundreder årgange af vin fra vores helt “nye”, ærkehistoriske Bourgognehus, der i dag deler navn med sin mest prominente ejer; hertugen af Burgund Philippe le Hardi. I 1372 købte han slottet og indledte stedets lange vintradition. Senere blev han i øvrigt konge af hele Frankrig, men det er en anden historie... I dag ejer vinhuset intet mindre end 98 marker, og det er derfor forbilledligt, hvordan de trods den betragtelige størrelse formår at omfavne terroir, biodiversitet og årgangenes forskelligheder på en måde, der trænger igennem i de respektive vines smag.

1 fl.
Van Volxem Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Van Volxem
Saar
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Van Volxems ”basis”-riesling er et trumfkort at hive op af lommen for alle, der vil byde på bundærlig, slank mineralsk Riesling af den tørre, Saar-finesserige slags. Druerne bag Van Volxems Riesling dyrkes uden brug af pesticider langs Mosels biflod Saar, og resultatet er noget af det mest veludførte, elegante og spændstige i sin prisklasse! I både duft og smag dominerer livlige nuancer af bl.a. citronskal, fersken, mynte, hvid peber og våde flintesten. Fornemmelsen af sødme er til stede, men teknisk set er Riesling Trocken - som navnet antyder - en tør vin, hvor den ranke syre og den friske, mineralske tekstur giver en smuk balance mellem det ulmende, komplekse og dog helt rene og præcise.

Om Producenten

Alt omkring Van Volxem drejer sig om præcision og perfektion. Derfor giver det næsten sig selv at druerne er håndplukkede, og kun de allerbedste druer benyttes. Der benyttes kun den naturligt forekomne gær, markerne dyrkes efter biodynamiske og økologiske principper, og druerne hænger exceptionelt lang tid på stokkene før de høstes, som giver en enorm rigdom. I år 2000 købte den unge Roman Niewodnicanski den gamle Van Volxem-vingård i Saar. Van Volxem havde sine bedste år bag sig, men med markante investeringer i de bedste vinmarker har Roman bragt dette stolte vinhus tilbage i rampelyset blandt Tysklands absolut bedste. Vinene laves så naturlige som muligt med brug af naturgær og biodynamisk dyrkning af vinmarkerne. Her høstes sent, ofte først sidst i november, hvilket giver op til 180 dages modningstid, der er med til at give en intensitet og syre i vinene, som er helt unik. Kombinationen af fuld fokus på hårdt arbejde i de stejle vinmarker og ekstremt lavt udbytte er med til at bringe Van Volxems vine op blandt verdens absolut ypperste hvad hvidvin angår.

1 fl.
Stift Göttweig Messwein Grüner Veltliner
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2023
Stift Gottweig
Weinviertel
Østrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 158

Om Vinen

Tættere på guddommelig vin kommer du næppe end med denne klassisk friske, let krydrede Grüner Veltliner fra sit naturlige habitat i Kremstal langs Donauflodens nordlige bred. Direkte oversat til 'altervin' har denne 'Messwein' Grüner Veltliner i århundreder været fast inventar på det UNESCO-beskyttede Kloster Göttweig, som vinhuset udspringer fra. Ifølge aftalen skal vinen laves på så naturlige betingelser som muligt, og så skal den i øvrigt godkendes af biskoppen, før den kan blive lanceret. Tættere på en guddommelig vin kommer man med andre ord næppe! Den letdrikkelige vin er således tør og holder 12% alkohol. Aromaen er frisk og frugtig med både citron, røde æbler og grapefrugt tilføjet en subtil accent af Veltliners karakteristiske urter, ingefær og krydderier. På tungen opblødes den friske syrlighed af en behagelig frugtsødme og en saftig, let bævrende eftersmag.

Om Producenten

De første skrifter om Kloster Stift Göttweigs vinmarker går tilbage til år 1083, hvor Benediktinerermunkene fra de sydvendte skråninger langs Donau-flodens bred skabte områdets bedste vin. Den dag i dag har det UNESCO-beskyttede kloster stadig krav på en andel af vinen, mens ansvaret for deres marker, produktion og markedsføring er tilfaldet Fritz Miesbauer og hans fem ansatte. Og resultatet? Her er nøgleordene friskhed, "spiciness", finesse og kompleksitet - såvel i signaturvinene på Grüner Veltliner som i de højt skattede Rieslinger. Dertil kommer en lille og eksklusiv andel af Pinot Noir, der bestemt ikke skal undervurderes.

1 fl.
Luis Seabra Xisto Tinto Ilimitado
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Luis Seabra
Douro
Portugal
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Smag det røde visitkort fra Luis Seabra: En mediumfyldig vin med vibrant mineralitet og en mørk, saftig eftersmag, der på samme tid er sofistikeret, elegant og rustik. 30% Touriga Franca, 20% Tinta Amarela, 20% Tinta Roriz, 10% Rufete, 10% Tinta Barroca, 5% Malvasia Preta og 5% Donzelinho Tinto er den fremmedsproglige men dog succesfulde sammensætning bag Luis Seabras røde basis-vin, der er dyrket i 400-600 meters højde ved Douroflodens skifer-holdige terroirs. Efter den manuelle høst indgår samtlige hele, håndhøstede klaser i vildgæringen - de 70% i ståltanke og de resterende 30% i traditionelle stenkar - hvor drueskindet trampes med fod for at give det ærligst tænkelige produkt med et historisk vingesus. Vinen har derpå hvilet et år i gamle, neutrale fade. De resulterende dråber har en viril og påfaldende krydret aroma af knuste sten, nykværnet peber, tørrede urter og muld samt røde og mørke frugtnoter af kirsebær, tranebær og brombær. På tungen er der kraftige, finkornede tanniner, en vibrant mineralitet og en mørk, saftig og rank eftersmag, der på samme tid er sofistikeret, elegant og rustik.

Om Producenten

Som søn af druedyrkere og med en baggrund som Winemaker for Niepoort har Douro-indfødte Luís Seabra stukket dybe lokale rødder, der hviler på respekt og altafgørende viden om lokal tradition og praksis. Imidlertid er blikket rettet fast fremad - mod nye metoder og endnu uudnyttede potentialer, der har givet Seabra et helt særligt navn i det nordlige Portugal. I dag har Luis Seabra sit eget vinhus i Douro, der fokuserer på enkeltmarker og lokalt særpræg i hidtil uset grad. Vinene er røde og hvide, først og fremmest tørre og udgør ærlige, rå udtryk af de højest skattede terroirs i Douro samt en mindre del i Vinho Verde mod nord. Vi ser frem til at nyde vinene året rundt og langt ind i fremtiden! Vi håber, I vil være med.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER